Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Wzrost skupu mleka hamuje

  • Autor: Bank BGŻ
  • Data: 31-07-2012, 10:54
Wzrost skupu mleka hamuje
Łącznie w I półroczu br. mleczarnie zakupiły 4835,5 mln l mleka, tj. o prawie 9 proc. więcej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku

Od września 2010 r. utrzymują się wzrostowe tendencje w skupie mleka, które uległy szczególnemu nasileniu na początku br. Niemniej, już w czerwcu nastąpiło wyhamowanie dynamiki przyrostu. Według danych GUS, w tym czasie dostawy surowca do mleczarni zmniejszyły się o ponad 4 proc. porównaniu do maja br., kształtując się na poziomie 844,1 mln litrów - informuje Bank BGŻ.

- Warto zaznaczyć, że jest to znacznie większy, niż zazwyczaj w czerwcu, spadek ilości skupionego mleka. Co więcej, wolumen ten jest jedynie o 2 proc. wyższy w relacji rocznej, podczas gdy jeszcze w I kwartale przekraczał o ponad 10 proc. ubiegłoroczne poziomy. Gdyby 10-procentowa dynamika wzrostu utrzymała się w kolejnych miesiącach, Polska z pewnością przekroczyłaby przyznaną kwotę mleczną - oceniają analitycy Banku BGŻ.

Łącznie w I półroczu br. mleczarnie zakupiły 4835,5 mln l mleka, tj. o prawie 9 proc. więcej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku.

Wyższa podaż surowca przełożyła się na wzrost produkcji większości przetworów mleczarskich. W okresie styczeń-czerwiec br. wartość produkcji sprzedanej sektora zwiększyła się o 3,8 proc. w stosunku do ubiegłego roku i to pomimo silnego spadku cen artykułów mlecznych. W tym czasie wytworzono o prawie 19 proc. więcej niż w 2011 r. serów dojrzewających (149 tys. t) oraz o 3 proc. więcej serów świeżych i twarogu (193 tys. t). W odpowiedzi na ubiegłoroczny wzrost cen na rynkach światowych i duże możliwości eksportu, aż o 12 proc. w relacji rocznej do 76,9 tys. t, zwiększyła się produkcja mleka w proszku. Więcej niż przed rokiem wytworzono także masła (o 6 proc. do 87,3 tys. t), śmietany (o 7 proc. - 112,5 mln l) oraz mleka płynnego - o prawie 4 proc. do 1327,7 mln l.

Silnie obniżyła się natomiast produkcja jogurtów - o 4 proc. do 246,5 mln l.

Pomimo wyższej produkcji masła, istotnie zmniejszył się wolumen jego eksportu. W okresie pierwszych pięciu miesięcy br. na rynkach zagranicznych sprzedano 15,2 tys. t tego produktu, tj. o 15 proc. mniej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. Oznaczać to może tworzenie się dużych zapasów tego artykułu, co wywiera silną presję na spadek jego cen zbytu.

W ciągu pierwszych pięciu miesięcy spadł także eksport produktów typu: maślanka, jogurty itp. - o około 8 proc. do 50,3 tys. ton. Zwiększono natomiast wywóz mleka w proszku - o 12 proc. w relacji rocznej do 42,7 tys. t - mleka płynnego - o 33 proc. do 113,3 tys. t - oraz serów dojrzewających - o 16 proc. do 69,2 tys. ton.

Po ubiegłorocznej zapaści, w okresie styczeń-maj br. ponownie ożywiły się obroty handlowe z Rosją. Wartość eksportu przetworów mleczarskich do tego kraju zwiększyła się o około 73 proc. do 28,6 mln EUR. Ponad 4-krotnie wzrosła sprzedaż na ten rynek mleka w proszku (choć nadal jest ona śladowa, zaledwie 343 tony). O wiele większe znaczenie ma eksport serów, który w analizowanym okresie zwiększono o ponad 88 proc. do 6,8 tys. ton.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 340) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH