REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Wzrost światowych cen produktów mleczarskich

  • Autor: FAMMU/FAPA
  • Data: 30-10-2015, 17:52

W ubiegłym miesiącu indeks cen żywności FAO osiągnął wartość 156,3 punktu i po raz pierwszy od marca 2014 roku odnotował wzrost w skali miesięcznej – informuje FAMMU/FAPA.

REKLAMA

Indeks ten był o niemal 18,9% niższy niż w analogicznym okresie 2014 roku, kiedy to plasował się na poziomie 192,7 punktu, ale o 0,76% wyższy niż w sierpniu 2015 r. Zwyżka ta przerwała trwający od siedemnastu miesięcy trend spadkowy, ostatnio tak długa tendencja zniżkowa odnotowana była pod koniec lat ‘90. Zwyżka indeksu związana jest przede wszystkim z umocnieniem notowań indeksów przetworów mlecznych i cukru, podczas gdy ceny pozostałych artykułów objętych indeksem były we wrześniu stabilne, lub minimalni zniżkował. Indeks cen przetworów mlecznych FAO we wrześniu osiągnął pułap o niemal 5% wyższy w stosunku do jego poziomu z sierpnia i wynosił 142,3 punktu, co jest pierwszą zwyżką po pięciu miesiącach spadków notowanych po marcowej zwyżce związanej z końcem ostatniego sezonu kwotowego w UE.


Najbardziej dynamicznie wzrosły ceny mleka w proszku, pełnotłustego i odtłuszczonego. Związane to było głównie z wyższymi cenami w Nowej Zelandii na skutek ograniczenia produkcji w tym regionie. Wartość indeksu cen przetworów mlecznych była w dziewiątym miesiącu 2015 roku na poziomie o 24,3% niższym niż w analogicznym okresie 2014 r.


Przeciętna wartość indeksu cen przetworów mlecznych FAO za pierwsze 9 miesięcy 2015 r. osiągnęła poziom 163,08 punktu i była o 31,83% niższa niż w analogicznym okresie 2014 roku. 3,2% zwyżka cen cukru, jest w dużej mierze efektem zmian warunków pogodowych na skutek anomalii El Niño. W Brazylii (największy światowy producent cukru) nadmierne opady w głównym regionie produkcji wpłynęły na znaczne ograniczenie zbiorów trzciny cukrowej, podczas gdy w Indiach, które są drugim światowym producentem, niższe niż przeciętnie opady monsunowe wpłynęły negatywnie na wydajność trzciny cukrowej. Ponadto oficjalne raporty z Tajlandii wskazują na mniejsze zbiory trzciny cukrowej w sezonie 2015/16, w wyniku przedłużającej się suszy. Biorąc pod uwagę obecne perspektywy produkcji dla Brazylii, Indii i Tajlandii, przewidywany deficyt produkcji w skali światowej w sezonie 2015/16 może być większy, niż początkowo zakładano.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 264) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH