X Euroforum Polskiego Mleczarstwa połączone z jubileuszową XXV Krajową Oceną Serów i Twarogów
Krajowe Stowarzyszenie Mleczarzy, Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich i Polski Komitet Międzynarodowej Federacji Mleczarskiej FIL/IDF uprzejmie zapraszają do aktywnego udziału w kolejnym, corocznym X Euroforum Polskiego Mleczarstwa połączonym z jubileuszową XXV Krajową Oceną Serów i Twarogów, będącą jednym z najważniejszych wydarzeń w branży mleczarskiej.
Euroforum odbędzie się w okresie osiągania przez polski przemysł mleczarski kolejnych, historycznych szczytów przerobu i skupu mleka, z przewidywanymi trudnościami z zagospodarowaniem szczególnie białka mleka. Ekonomikę mleczarską ratuje masło, które osiąga rekordowe w historii ceny na rynkach wewnętrznych i światowych. Duże są ciągle w Unii Europejskiej zapasy mleka odtłuszczonego w proszku, co prawdopodobnie rzutuje na obniżanie cen światowych tego produktu i białkowo – tłuszczowych przetworów mlecznych oraz nienotowane zachwianie proporcji w cenach białka i tłuszczu mlecznego, które są elementami ceny za mleko.
Aktualna gorąca tematyka polskiego i europejskiego mleczarstwa omawiana będzie z udziałem gości zagranicznych z Niemiec i Europejskiego Stowarzyszenia Przetwórców Mleka EDA w obecności wszystkich członków Rady i Zarządu Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich i Krajowego Stowarzyszenia Mleczarzy. Przewiduje się m.in. dyskusję na temat udziału branży mleczarskiej w „Strategii na rzecz odpowiedzialnego rozwoju” oraz udział polskich przetwórców w zmodyfikowanym przez KE programie mleko dla szkół
Będzie to też idealna okazja, aby zapoznać się z jakością szerokiej gamy serów i twarogów oraz podyskutować w gronie ekspertów i praktyków o najnowszych trendach w serowarstwie i ogólnie w branży mleczarskiej.
Komisja Super Arbitrów przyzna I miejsce za wysoką jakość wraz z medalem pamiątkowym z podobizną mgr inż. Tadeusza Jurczyńskiego, a zwycięzca konkursu „Produkt Mleczny Roku 2017” zostanie nagrodzony statuetką.
X Euroforum Polskiego Mleczarstwa i XXV Krajowa Ocena Serów i Twarogów odbędą się w dniach 16 – 19 maja 2017 r. w Dąbrowie Górniczej w hotelu HOLIDAY INN. Gala finałowa odbędzie się w dniu 17 maja 2017r. w hotelu Holiday Inn w Dąbrowie Górniczej , Aleja Róż 1 a.
Chętnych do udziału zapraszamy do skontaktowania się z Krajowym Stowarzyszeniem Mleczarzy : e- mail: biuro@mlekoland.com lub faks: 22 372 03 52 do dnia 14.04.2017.

KOMENTARZE
Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!