Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Zniesienie kwotowania powoduje dużą niepewność

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 22-07-2013, 10:59
Zniesienie kwotowania powoduje dużą niepewność
Agnieszka Kamela, dyrektor Wydziału Surowcowego SM Spomlek

Zniesienie kwotowania powoduje dużą niepewność, zarówno po stronie producentów, jak i przetwórców. - Mniejsze gospodarstwa obawiają się, że po zniesieniu kwot przestaną być atrakcyjne dla dotychczasowych odbiorców - powiedziała serwisowi portalspożywczy.pl Agnieszka Kamela, dyrektor Wydziału Surowcowego SM Spomlek.

- Jeśli tak się stanie, poszukując nowego podmiotu skupującego będą musiały zaakceptować mniej korzystne warunki, co w efekcie może je zmusić do zaprzestania produkcji mleka. Podobny dylemat mają też małe spółdzielnie i firmy prywatne, które obawiają się odpływu swoich najcenniejszych, bo rozwijających się dostawców - mówi dyrektor Kamela. Obawia się przy tym, że być może część z nich zdecyduje się na wygaszenie przetwórstwa i skoncentruje się na skupie surowca. Oferując większym podmiotom skumulowane dostawy, będą w stanie uzyskać lepsze stawki, które trafią do jej członków. Będzie to jednak wiązało się trudnymi i bolesnymi decyzjami o zwolnieniu pracowników.

Wśród dużych gospodarstw widać natomiast, że zniesienie kwotowania mają one zamiar wykorzystać do dalszego rozwoju. Brak konieczności zakupu kwot pozwoli im przeznaczyć większe środki na powiększenie stada, unowocześnienie sprzętu, dokupienie ziemi. Wielu rolników ma świadomość, że także w ich działalności efekt skali ma coraz większe znaczenie. Jak podkreśla szefowa skupu mleka Spomleku, niestety, często zapominają oni o związanym z tym ryzykiem, przede wszystkim nadmiernego obciążenia kosztami obsługi zadłużenia. Może się więc okazać, że za wzrostem produkcji nastąpi pogorszenie jej rentowności.

Z perspektywy większych przetwórców sprawa ma dwa oblicza. - Oczywiście, dobrze byłoby otworzyć sobie drogę do zwiększenia ilości skupowanego i przetwarzanego mleka - a w praktyce zmniejszyc udział przerzutu na rzecz współpracy z własnymi dostawcami. Problemem jest natomiast chłonność rynku. Już teraz blisko jedna trzecia polskich artykułów mleczarskich musi być sprzedawana na eksport. Nadmiar surowca może wpędzić branżę w wyniszczającą wojnę cenową - zarówno na rynku krajowym, jak i na zagranicznych - uważa Agnieszka Kamela.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 472) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH