Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Związek mleczarski odnosi się do materiałów o szkodliwości mleka

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 07-12-2017, 13:20
Związek mleczarski odnosi się do materiałów o szkodliwości mleka
fot. Fotolia

Od jakiegoś czasu w mediach społecznościowych, takich jak Facebook czy YouTube itp., pojawia się coraz więcej materiałów i wypowiedzi cieszących się dużą popularnością, w których poruszany jest temat szkodliwego wpływu mleka, ew. mleka UHT na zdrowie człowieka.

KZSM Zw. Rew., który reprezentuje większość spółdzielni mleczarskich w Polsce, stanowczo przeciwstawia się tego typu informacjom, nie mającym żadnego potwierdzenia w fachowej literaturze naukowej, poświęconej mleku.

Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich informuje, że opublikowany w Internecie - serwis YouTube, film pt.: „Mleko z marketu to trucizna która zabija Hubert Czerniak” mówi nieprawdę o mleku, przez co konfunduje konsumenta. Głosi „teorie” o szkodliwości mleka w przypadku cieląt karmionych mlekiem UHT w porównaniu do cieląt karmionych mlekiem „normalnym” (bliżej nieokreślonym).

Stwierdzenie, że „jeżeli mleko nie jest się w stanie zsiąść to zawiera substancje zabijające bakterie” jest z gruntu fałszywe. Tylko mleko surowe tj. niepoddane obróbce cieplnej może samoistnie zsiadać się. Mleko sprzedawane w sklepach jest poddawane obróbce cieplnej (co jest wskazane w oznakowaniu) i nie powinno zsiadać się. Proces pasteryzacji niszczy 99,9% bakterii, a proces UHT ze względu na bardzo wysoką temperaturę również przetrwalniki bakterii i nie ma potrzeby użycia środków chemicznych, szczególnie że nie są dopuszczone do stosowania przepisami prawa. Dlatego mleko od rolnika tj. surowe zawiera bakterie i będzie się zsiadać. Mleko pasteryzowane czy UHT jest pełnowartościowym produktem o wysokiej wartości odżywczej z uwagi na łatwo przyswajalne białko, wapń czy witaminy A i D, a ponadto jest to produkt trwały właśnie dzięki zastosowanej obróbce cieplnej.

Źródłem mikroflory dla konsumenta jest mleko fermentowane np. jogurt, kefir czy po prostu mleko zsiadłe, a nie mleko spożywcze. I jest to właściwa, wyselekcjonowana mikroflora.
Chwalony smak mleka o zawartości 3,5% tłuszczu zakupionego w Niemczech należy porównywać ze smakiem polskiego mleka o tej samej zawartości tłuszczu, a nie z mlekiem pozbawionym tłuszczu. Czym bardziej tłuste mleko tym smaczniejsze, ponieważ tłuszcz jest nośnikiem smaku. Właśnie tłuszcz mleka zawiera cenne witaminy A i D rozpuszczalne w tłuszczach i trudno ich się spodziewać w produktach odtłuszczonych.

Zdaniem KZSM wypowiedź wskazuje na brak podstawowej wiedzy z zakresu technologii przetwórstwa mleka, jest niekonkretna, pełna pustych frazesów i mylenia pojęć – generalnie wprowadzająca w błąd konsumenta, a ponadto budzi negatywne emocje. Jest krzywdząca dla producentów mleka i przetworów mlecznych, którzy oferują szeroki asortyment produktów zaspokajający zróżnicowane potrzeby konsumentów.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Możliwość komentowania została tymczasowo wyłączona.

PARTNERZY SERWISU
partner serwisu partner serwisu partner serwisu

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (14 987) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.