Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Związek mleczarski odnosi się do materiałów o szkodliwości mleka

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 07-12-2017, 13:20
Związek mleczarski odnosi się do materiałów o szkodliwości mleka
fot. Fotolia

Od jakiegoś czasu w mediach społecznościowych, takich jak Facebook czy YouTube itp., pojawia się coraz więcej materiałów i wypowiedzi cieszących się dużą popularnością, w których poruszany jest temat szkodliwego wpływu mleka, ew. mleka UHT na zdrowie człowieka.

KZSM Zw. Rew., który reprezentuje większość spółdzielni mleczarskich w Polsce, stanowczo przeciwstawia się tego typu informacjom, nie mającym żadnego potwierdzenia w fachowej literaturze naukowej, poświęconej mleku.

Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich informuje, że opublikowany w Internecie - serwis YouTube, film pt.: „Mleko z marketu to trucizna która zabija Hubert Czerniak” mówi nieprawdę o mleku, przez co konfunduje konsumenta. Głosi „teorie” o szkodliwości mleka w przypadku cieląt karmionych mlekiem UHT w porównaniu do cieląt karmionych mlekiem „normalnym” (bliżej nieokreślonym).

Stwierdzenie, że „jeżeli mleko nie jest się w stanie zsiąść to zawiera substancje zabijające bakterie” jest z gruntu fałszywe. Tylko mleko surowe tj. niepoddane obróbce cieplnej może samoistnie zsiadać się. Mleko sprzedawane w sklepach jest poddawane obróbce cieplnej (co jest wskazane w oznakowaniu) i nie powinno zsiadać się. Proces pasteryzacji niszczy 99,9% bakterii, a proces UHT ze względu na bardzo wysoką temperaturę również przetrwalniki bakterii i nie ma potrzeby użycia środków chemicznych, szczególnie że nie są dopuszczone do stosowania przepisami prawa. Dlatego mleko od rolnika tj. surowe zawiera bakterie i będzie się zsiadać. Mleko pasteryzowane czy UHT jest pełnowartościowym produktem o wysokiej wartości odżywczej z uwagi na łatwo przyswajalne białko, wapń czy witaminy A i D, a ponadto jest to produkt trwały właśnie dzięki zastosowanej obróbce cieplnej.

Źródłem mikroflory dla konsumenta jest mleko fermentowane np. jogurt, kefir czy po prostu mleko zsiadłe, a nie mleko spożywcze. I jest to właściwa, wyselekcjonowana mikroflora.
Chwalony smak mleka o zawartości 3,5% tłuszczu zakupionego w Niemczech należy porównywać ze smakiem polskiego mleka o tej samej zawartości tłuszczu, a nie z mlekiem pozbawionym tłuszczu. Czym bardziej tłuste mleko tym smaczniejsze, ponieważ tłuszcz jest nośnikiem smaku. Właśnie tłuszcz mleka zawiera cenne witaminy A i D rozpuszczalne w tłuszczach i trudno ich się spodziewać w produktach odtłuszczonych.

Zdaniem KZSM wypowiedź wskazuje na brak podstawowej wiedzy z zakresu technologii przetwórstwa mleka, jest niekonkretna, pełna pustych frazesów i mylenia pojęć – generalnie wprowadzająca w błąd konsumenta, a ponadto budzi negatywne emocje. Jest krzywdząca dla producentów mleka i przetworów mlecznych, którzy oferują szeroki asortyment produktów zaspokajający zróżnicowane potrzeby konsumentów.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (18 860) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH