Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Duży wywiad z Barbarą Groele, sekretarz generalną KUPS

  • Autor: MB; www.portalspozywczy.pl
  • Data: 08-07-2016, 12:31
Duży wywiad z Barbarą Groele, sekretarz generalną KUPS
fot. shutterstock

- Polacy spożywają coraz więcej soków oraz owoców i warzyw. Jeśli chodzi o gust polskich konsumentów, to jesteśmy tradycjonalistami w swoich wyborach. Najchętniej sięgamy po soki i nektary pomarańczowe. Chociaż poszukujemy też coraz częściej mieszanek smakowych z dodatkiem soków z owoców jagodowych, czy z warzyw - mówi w rozmowie z serwisem www.portalspozywczy.pl Barbara Groele, sekretarz generalna Stowarzyszenia Krajowa Unia Producentów Soków.

Jaki jest obecnie poziom spożycia soków i nektarów? Jaka jest wartość tego rynku i jakie są szacunki, jeśli chodzi o wzrost spożycia tych produktów w kolejnych latach? Jak polscy konsumenci wypadają w tym temacie na tle europejskim? Po które soki i nektary polscy konsumenci sięgają najchętniej? 

Zgodnie z raportem rynkowym AIJN za rok 2014, dotyczącym europejskiego rynku sokowniczego i pokazującym panujące w nim trendy, szacuje się, że rynek soków i nektarów wynosił w naszym kraju 699 mln litrów, z czego soki stanowiły 456 mln litrów, a pozostała część przypadała na nektary. Jest to wzrost o 3,8 proc. w stosunku do roku 2013, gdy rynek ten wynosił w sumie 673 mln litrów. Dzięki temu wzrostowi zajęliśmy w 2014 roku miejsce Włoch i jesteśmy na piątym miejscu w Europie. Dla porównania – liderem w spożyciu są Niemcy, którzy konsumowali 2.405 mln litrów, dalej Francja (1.551 mln litrów), Wielka Brytania (1.192 mln litrów) i Hiszpania (968 mln litrów). Te cztery państwa zajmowały te same pozycje także w 2013 roku. Jak widać, Polska jest liderem w spożyciu soków na osobę wśród krajów Europy Wschodniej. Trend wzrostu spożycia soków w Polsce potwierdzają również dane Euromonitor International, który wskazuje wzrost z 11,2 l/osobę/rok w 2014 r. do 11,4 l/osobę/rok w 2015 r. Branża sokownicza w kolejnych latach również powinna utrzymać ok. 3 proc. wzrost rynku rocznie.

Według danych GUS wartość produkcji w Polsce soków z owoców i warzyw oraz soków zagęszczonych w roku 2014 wyniosła 3,3 mld zł. Eksperci szacują, że podobną wartość osiągnięto również w roku 2015 (GUS nie opublikował jeszcze danych za 2015 rok). To, co jest ważne, rynek soków i nektarów jeszcze kilka lat temu notował duże spadki nawet dwuprocentowe. Obecny wzrost jest super pozytywnym trendem, ponieważ te produkty są bardzo ważne w kontekście naszego odżywiania.

Jeśli chodzi o gust polskich konsumentów, to jesteśmy tradycjonalistami w swoich wyborach. Najchętniej sięgamy po soki i nektary pomarańczowe. Chociaż poszukujemy też coraz częściej mieszanek smakowych z dodatkiem soków z owoców jagodowych, czy z warzyw (marchew, burak ćwikłowy).

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 364) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH