Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Duży wywiad z Barbarą Groele, sekretarz generalną KUPS

  • Autor: MB; www.portalspozywczy.pl
  • Data: 08-07-2016, 12:31
Duży wywiad z Barbarą Groele, sekretarz generalną KUPS
fot. shutterstock

- Polacy spożywają coraz więcej soków oraz owoców i warzyw. Jeśli chodzi o gust polskich konsumentów, to jesteśmy tradycjonalistami w swoich wyborach. Najchętniej sięgamy po soki i nektary pomarańczowe. Chociaż poszukujemy też coraz częściej mieszanek smakowych z dodatkiem soków z owoców jagodowych, czy z warzyw - mówi w rozmowie z serwisem www.portalspozywczy.pl Barbara Groele, sekretarz generalna Stowarzyszenia Krajowa Unia Producentów Soków.

Jaki jest obecnie poziom spożycia soków i nektarów? Jaka jest wartość tego rynku i jakie są szacunki, jeśli chodzi o wzrost spożycia tych produktów w kolejnych latach? Jak polscy konsumenci wypadają w tym temacie na tle europejskim? Po które soki i nektary polscy konsumenci sięgają najchętniej? 

Zgodnie z raportem rynkowym AIJN za rok 2014, dotyczącym europejskiego rynku sokowniczego i pokazującym panujące w nim trendy, szacuje się, że rynek soków i nektarów wynosił w naszym kraju 699 mln litrów, z czego soki stanowiły 456 mln litrów, a pozostała część przypadała na nektary. Jest to wzrost o 3,8 proc. w stosunku do roku 2013, gdy rynek ten wynosił w sumie 673 mln litrów. Dzięki temu wzrostowi zajęliśmy w 2014 roku miejsce Włoch i jesteśmy na piątym miejscu w Europie. Dla porównania – liderem w spożyciu są Niemcy, którzy konsumowali 2.405 mln litrów, dalej Francja (1.551 mln litrów), Wielka Brytania (1.192 mln litrów) i Hiszpania (968 mln litrów). Te cztery państwa zajmowały te same pozycje także w 2013 roku. Jak widać, Polska jest liderem w spożyciu soków na osobę wśród krajów Europy Wschodniej. Trend wzrostu spożycia soków w Polsce potwierdzają również dane Euromonitor International, który wskazuje wzrost z 11,2 l/osobę/rok w 2014 r. do 11,4 l/osobę/rok w 2015 r. Branża sokownicza w kolejnych latach również powinna utrzymać ok. 3 proc. wzrost rynku rocznie.

Według danych GUS wartość produkcji w Polsce soków z owoców i warzyw oraz soków zagęszczonych w roku 2014 wyniosła 3,3 mld zł. Eksperci szacują, że podobną wartość osiągnięto również w roku 2015 (GUS nie opublikował jeszcze danych za 2015 rok). To, co jest ważne, rynek soków i nektarów jeszcze kilka lat temu notował duże spadki nawet dwuprocentowe. Obecny wzrost jest super pozytywnym trendem, ponieważ te produkty są bardzo ważne w kontekście naszego odżywiania.

Jeśli chodzi o gust polskich konsumentów, to jesteśmy tradycjonalistami w swoich wyborach. Najchętniej sięgamy po soki i nektary pomarańczowe. Chociaż poszukujemy też coraz częściej mieszanek smakowych z dodatkiem soków z owoców jagodowych, czy z warzyw (marchew, burak ćwikłowy).

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 451) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH