Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Rynek soków, nektarów i napojów: Ostre wyciskanie

  • Autor: Paulina Mroziak
  • Data: 27-11-2011, 11:36
Rynek soków, nektarów i napojów: Ostre wyciskanie

Nasycenie rynku, rosnące ceny surowców oraz coraz silniejsza pozycja marek własnych sieci handlowych nie sprzyja rozwojowi rynku soków, nektarów i napojów (SNNN). Jednak czołowi producenci stale inwestują i liczą na "lepsze czasy". Co więcej, według nich rynek SNNN w Polsce, mimo zahamowań, ma większy potencjał niż w krajach UE.

Dalsza część artykułu (96%) jest dostępna dla zarejestrowanych subskrybentów serwisu, którzy wykupili dostęp do usługi „Strefa premium”. Kliknij tutaj aby się zalogować lub zarejestruj konto.

Kliknij tutaj, aby zobaczyć szczegółowe informacje o "Strefie premium". Aktualna oferta cenowa jest dostępna tutaj.

* Oferta specjalna jest skierowana do osób i podmiotów, które posiadają lub jednocześnie wykupią prenumeratę czasopisma "Rynek Spożywczy". Aktualne warunki oferty są dostępne na stronie z cennikiem usług.

** Oferta rabatowa jest skierowana do osób i podmiotów zamawiających więcej niż jeden abonament Strefy Premium. Aktualne warunki oferty są dostępne na stronie z cennikiem usług.

KOMENTARZE: (3)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • konsumentka 26-07-2012, 12:11:
Osobiście widziałam jak w sieci znanej marki lodów w kawiarni zamiast sok ze świeżych owoców pani obsługująca nalewa sok z wielkiej bańki i sprzedaje go jako sok ze świezych owoców co dla mnie znaczy sok ze świezo wycisniętych owoców-tak róznie rozumiany sok w ilości 200ml do którego jest potrzebnych 0,80kg pomarańczy i koszt takiego soku jest wyższy sprzedaje sie z butli w cenie soku wycisnietego,pozdrawiam wprowadzajacych w błąd
  • Apple&Black Currant 12-04-2012, 19:36:
Już ci tłumaczę dlaczego ta firma i wiele innych postąpiło tak ,a nie inaczej...Surowiec w tym roku do produkcji soków/nektarów/napojów z czarnej porzeczki był wyjątkowo drogi ,tak więc większość firm produkujących owe napoje zmieniła radykalnie receptury,ponadtto pozmieniali nazwy produktów i "zastępowali" niejako "drogi" koncentrat porzeczkowy różnymi cudami typu aronia,winogrona itp.Teraz może wyjaśnię dlaczego tak się stało...otóż "mądrzy" przetwórcy przez swą pazerność i bez rzetelnej oceny zbiorów podbijali między sobą ceny do tego poziomu że surowiec osiągnął cenę niemalże 5 PLN/kg.Ponieważ 90% branży przetwórczej to kapitał zachodni i praktycznie jest tylko kilku "graczy" w kraju którzy dyktują rynkiem to w całym tym zamieszaniu ewentualnie kilku dyrektorków straci pracę za niegospodarność firmy a konsument swoje i tak zapłaci...
  • niedamsięnabijać 12-03-2012, 09:49:
Nic dziwnego, że konsumenci odwracają się od soków skoro taka Fortuna nabija ich nomen omen w butelkę. Zrobili sok 100% z winogron (napis małymi literkami jak w umowie z bankiem) i czarnej porzeczki (to już wielgachne litery), pod napisem na rysunku owoce czarnej porzeczki a w tle ledwo widoczne winogrona, a w składzie? 80% winogron i 20% cz. porzeczki.

Zobacz wszystkie komentarze (3)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 715) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH