Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partnerzy serwisu

partner serwisu partner serwisu
Napoje

Badanie: Słodzone fruktozą napoje, bardziej niż inne produkty, związane z ryzykiem cukrzycy

Słodzone fruktozą napoje są bardziej niż inne produkty spożywcze, które zawierają ten cukier, związane z ryzykiem cukrzycy typu 2 – wynika z badania, które publikuje pismo „British Medical Journal”.

Badanie: Słodzone fruktozą napoje, bardziej niż inne produkty, związane z ryzykiem cukrzycy
fot. shutterstock

Autorzy pracy przypominają, że rola cukrów prostych, które spożywamy, w rozwoju chorób układu krążenia i chorób metabolicznych jest wciąż przedmiotem intensywnych badań. Fruktoza, cukier prosty naturalnie występujący w owocach, budzi szczególne kontrowersje. Analizy wskazują na zależność między wprowadzeniem przez przemysł spożywczy w latach 70. XX w. wysoko fruktozowego syropu kukurydzianego (inaczej syrop glukozowo-fruktozowy) do słodzenia produktów żywnościowych (napojów, płatków śniadaniowych, ciastek i innych słodyczy) a globalną epidemią otyłości i cukrzycy typu 2.

I choć początkowo sądzono, że w przypadku osób z cukrzycą fruktoza może być dobrą alternatywą dla innych substancji słodzących, to obecnie coraz więcej badań wskazuje na jej szczególnie szkodliwy wpływ na metabolizm, znacznie większy niż wpływ innych cukrów, w tym glukozy. Z drugiej strony wyniki te są kwestionowane, ponieważ nie potwierdzono ich w dużych metaanalizach i pracach przeglądowych.

Naukowcy zwracają też uwagę, że wpływ fruktozy na zdrowie może zależeć od tego, jakie pokarmy zawierające ten cukier spożywamy. Na przykład napoje słodzone fruktozą, czyli produkty, które nie zawierają cennych substancji odżywczych, mogą mieć negatywny wpływ na zdrowie i metabolizm, ale już owoce, będące naturalnym źródłem fruktozy, są dla naszego zdrowia korzystne.

Zespół badaczy kanadyjskich z St. Michael's Hospital w Toronto oraz University of Toronto dokonał analizy wyników 155 prac (opublikowanych do 25 kwietnia 2018 r.), w których oceniano, czy rodzaj pokarmu zawierającego fruktozę ma wpływ na poziom glukozy we krwi u osób bez cukrzycy i z cukrzycą. Warunkiem włączenia badania do analizy było m.in. to, że musiało trwać co najmniej tydzień. Najdłuższe prowadzono przez 12 tygodni. Sprawdzano w nich wpływ pokarmów zawierających fruktozę na poziom glukozy na czczo, na poziom hemoglobiny glikowanej HbA1c (pokazuje wyrównanie poziomu glukozy we krwi w ostatnich trzech miesiącach) oraz poziom insuliny na czczo.

Okazało się, że większość produktów zawierających fruktozę nie wpływa negatywnie na poziom glukozy, jeżeli nie dostarczają one nadwyżki kalorii. W niektórych badaniach zaobserwowano natomiast ich niekorzystny wpływ na poziom insuliny na czczo. Analiza wykazała też, że owoce i soki owocowe, jeżeli nie są źródłem dodatkowych kalorii, mogą wręcz korzystnie wpływać na poziom glukozy i kontrolę wydzielania insuliny, zwłaszcza u osób z cukrzycą. Zdaniem badaczy można to tłumaczyć m.in. dużą zawartością błonnika w owocach. Z kolei produkty z fruktozą, które są ubogie w substancje odżywcze, a stanowią źródło dodatkowych kalorii w diecie, zwłaszcza słodkie napoje (również mleczne), szkodliwie wpływają na metabolizm glukozy.

"Te wyniki mogą pomóc w stworzeniu rekomendacji na temat istotnych źródeł fruktozy w diecie, które mogą być pomocne w profilaktyce i terapii cukrzycy" - skomentował główny autor pracy dr John Sievenpiper z St. Michael's Hospital. Zaznaczył jednocześnie, że potrzebne są badania lepszej jakości, aby zweryfikować wyniki uzyskane przez jego zespół. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

słodzone napoje RSS ALERT    /    słodkie napoje RSS ALERT    /    cukrzyca RSS ALERT

KOMENTARZE (1)

  • Dorota 2018-12-06 13:04:23
    Niestety słodkie napoje nie wpływają dobrze na zdrowie i jeszcze mogą do otyłości prowadzić. Ja swoim dzieciakom nei podaje gazowanych napoi tylko daję im moją pierwszą cisowinakę. Woda nie ma pustych kalorii.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.80.218.53
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku

Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

portalspozywczy.pl w social media

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.