REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Dla 50 proc. uczniów słodzone napoje owocowe są zdrowe

  • Autor: PAP
  • Data: 26-08-2015, 08:31
Dla 50 proc. uczniów słodzone napoje owocowe są zdrowe

50 proc. uczniów szkół podstawowych i gimnazjów uważa, że pomimo zakazu od 1 września sprzedaży w sklepikach szkolnych tzw. śmieciowego jedzenia, nadal będzie mogła tam kupić słodzone napoje owocowe i drożdżówki - wynika z ogólnopolskiego badania.

REKLAMA

Według autorów badanie pokazało, że uczniowie mają niską świadomość co do tego, jak powstaje żywność, co wchodzi w jej skład, a w związku z tym trudno im odróżnić zdrowy produkt wysokiej jakości od niezdrowego.

Od 1 września - z początkiem nowego roku szkolnego - wejdzie w życie nowelizacja ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia, zgodnie z którą firmy prowadzące sklepiki szkolne nie będą mogły sprzedać w nich tzw. śmieciowego jedzenia. Nowela wprowadza też wymagania dot. jedzenia podawanego dzieciom np. w stołówkach.

Celem noweli jest wzmocnienie ochrony zdrowia dzieci w wieku szkolnym przez ograniczenie dostępu do środków spożywczych zawierających znaczne ilości składników niezalecanych dla ich rozwoju. Chodzi o produkty o takiej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych, soli i cukru, które spożywane w nadmiarze mogą być przyczyną przewlekłych chorób dietozależnych, jak np. chipsy, niektóre ciastka i napoje, w tym energetyzujące, jedzenie typu fast food i instant.

W badaniu na temat wiedzy o żywności uczniów zapytano m.in., jakie produkty będą mogli kupić w sklepikach szkolnych po 1 września. 82 proc. z nich wskazało jabłka, 79 proc. - sok pomarańczowy, 57 proc. - napój o smaku pomarańczowym, 56 proc. - orzechy, 50 proc. - drożdżówki, 49 proc. - herbatniki, 48 proc. - miętową gumę do żucia, 45 proc. - rogaliki bez nadzienia, 22 proc. - pączki, 14 proc. - batony z czekoladą, 14 proc. - napoje gazowane, 11 proc. - chipsy.

W badaniu sprawdzano też wiedzę uczniów z zakresu znajomości pochodzenia warzyw i owoców, znajomości produktów pochodzenia zwierzęcego i sposobu wytwarzania produktów spożywczych.

Pokazało ono, że dzieci w wieku 6-15 lat mają przeciętną wiedzę ogólną o żywności (zarówno na temat warzyw i owoców, produktów pochodzenia zwierzęcego, jak i produkowania żywności). Poziom wiedzy o żywności rośnie wraz z wiekiem. W przypadku pomidorów, gruszek, kalarepy, dyni czy kaszy gryczanej ponad 94 proc. dzieci wie, że są to produkty polskie, tak samo jak to, że banany są z importu. Jednocześnie 25 proc. uważa, że soczewica jest importowana, 69 proc., że winogrona rosną w Polsce.

Uczniowie w większości nie mają wątpliwości, skąd biorą się jajka: 96 proc. jako źródło wskazało kury, 35 proc. - przepiórki, 31 proc. - strusie, a 26 proc. - kaczki. 3 proc. wskazało fabrykę. Podobnie było z odpowiedzią na pytanie: skąd można wziąć mleko do picia. 96 proc. uczniów odpowiedziało, że od krowy, 64 proc. - od kozy, 33 proc. - od owcy, 27 proc. - z soi.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (26 202) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH