Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Napoje

Ile z owocu znajdziemy w soku?

- Soki, podobnie jak owoce i warzywa zawierają witaminy oraz składniki mineralne i są produktami, które nie zawierają sztucznych dodatków, dlatego zgodnie z rekomendacjami Instytutu Żywności i Żywienia (IŻŻ) szklanka soku (200 ml) jest wartościowym odpowiednikiem dla owoców i warzyw - zapewnia dr inż. Jarosław Markowski z Instytutu Ogrodnictwa.

Ile z owocu znajdziemy w soku?
fot. shutterstock

Ile z owocu znajdziemy w soku? Aby odpowiedzieć na to pytanie, warto przeanalizować poziom substancji odżywczych na konkretnym przykładzie. Zarówno pomarańcze, jak i sok pomarańczowy zawierają witaminę C oraz foliany. W 100 ml soku pomarańczowego znajdziemy średnio 36 mg witaminy C i 22 μg folianów, natomiast w przypadku owocu te wartości wynoszą odpowiednio: 53 mg i 30 μg wspomnianych mikroskładników. Zawartość cukrów w soku i w owocach jest również podobna (9,0 g/100 ml i 9,3 g/100 g). Sok może zatem pełnić istotną i pożyteczną funkcję w zbilansowanej diecie. Szklanka soku (200 ml) to bowiem dobry sposób, aby w szybki sposób dostarczyć organizmowi potrzebnych witamin i mikroelementów. 

Stworzona przez Instytut Żywności i Żywienia (IŻŻ) Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej wyróżnia warzywa i owoce jako najważniejszy składnik zbilansowanej diety. Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) należy codziennie spożywać minimum 400 g owoców i warzyw, podzielonych na 5 porcji. Za jedną porcję można uznać owoc bądź warzywo lub taką ilość tych produktów, która zmieści się w garści spożywającego. Jedną z pięciu porcji może stanowić także szklanka soku. Sok, z uwagi na swoją płynną formę i poręczne opakowania, najczęściej kartonowe, sprawdza się także w sytuacjach, w których trudno byłoby sięgnąć po owoce i warzywa w nieprzetworzonej postaci, na przykład podczas aktywności fizycznej czy wyjazdów turystycznych.  

Sok, także ten z kartonu, nie może zawierać żadnych substancji konserwujących, dodanych cukrów oraz barwników i aromatów – wszystkie one muszą pochodzić z owoców i warzyw, z których sok został wytłoczony. Długi termin przydatności do spożycia jest rezultatem pasteryzacji. Rolą procesu pasteryzacji jest zniszczenie drobnoustrojów, które prowadzą do procesu psucia soku, zaś dzięki nowoczesnym technologiom utrata witamin i cennych substancji w jej wyniku jest minimalna. Poziom soli mineralnych, odpornych na działanie temperatury pozostaje natomiast niezmienny. Istnieją również substancje, których wartość dla organizmu wzrasta w wyniku wpływu obróbki termicznej i pasteryzacji. Tak dzieje się m.in. z likopenem występującym w soku pomidorowym. Pod wpływem pasteryzacji wzrasta również biodostępność beta-kryptoksantyny, obecnej w soku pomarańczowym i mandarynkowym. Szczelnie zamknięte opakowanie chroni produkt, ale po jego otwarciu, w ciągu kilku dni sok fermentuje wskutek rozwoju przetrwalników drobnoustrojów naturalnie obecnych w świeżych owocach i warzywach. Zjawisko to jest bezsprzecznym dowodem na brak substancji konserwujących w sokach.

więcej informacji:

rynek soków 2017 RSS ALERT    /    soki 2017 RSS ALERT    /    IŻŻ RSS ALERT    /    Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 34.204.52.4
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.