Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partnerzy serwisu

partner serwisu partner serwisu partner serwisu
Napoje

Jak będzie wyglądać 2019 rok na rynku napojów? 6 najważniejszych trendów

Na rynek napojów wkracza globalny trend "bardziej holistycznego punktu widzenia zdrowia i dobrego samopoczucia przez wspieranie zdrowia psychicznego oraz fizycznego". To powoduje, że wśród składowych napojów popularne są np. kolagen, olej MCT, grzyby i funkcjonalne składniki roślinne. Ale na horyzoncie w 2019 r. można również zauważyć większy nacisk na takie aspekty, jak personalizacja, funkcjonalność czy nowe tekstury.

Jak będzie wyglądać 2019 rok na rynku napojów? 6 najważniejszych trendów
fot. unsplash.com

Serwis Beveragedaily.com określił najgorętsze trendy na rynku napojów na 2019 rok.

1. Hyper-personalizowana funkcjonalność

Konsumenci w coraz większym stopniu korzystają z napojów funkcjonalnych, w których znajdują się takie dobroczynne składniki, jak kurkuma, węgiel aktywowany, matcha, melatonina i aloes. Dodatkowo są oferowane w poręcznych butelkach w stylu convenience.

Analitycy rynkowi oczekują w najbliższym czasie jeszcze więcej spersonalizowanych funkcjonalności napojów, które będę wspierały np. zdrowie jamy ustnej lub układu sercowo-naczyniowego.

2. Roślinnie

Coraz więcej konsumentów stara się ograniczać spożycie mięsa i popiera weganizm. Panuje przekonanie, że produkty roślinne są zdrowsze i bardziej zrównoważone niż ich niewegańskie odpowiedniki. Dlatego - także osoby spożywające mięso na co dzień - interesują się produktami roślinnymi. Dlatego ciekawym trendem są napoje na bazie migdałów, soi, kokosa czy owsa.

3. Kolorowo

Z badań wynika, że konsumenci szukają jasnych, odważnych barw napojów. Młodzi ludzie kreują też takie trendy na Instagramie. Dlatego do produkcji napojów coraz częściej wykorzystuje się niebieskie algi, buraki, matchę, groszek Clitoria ternatea (tradycyjnie popularny na południowym wschodzie Azji).

4. Smaki inspirowane światem

Kardamon, imbir, chińskie przyprawy, pieprz cayenne, jalapeño, chili i habanero - to tylko kilka inspiracji smaków i zapachów etnicznych używanych w napojach. Trend ten będzie się nasilał w 2019 r.

5. Tekstura

Już nie tylko smak i kolor, ale także tekstura nabiera coraz większego znaczenie na rynku napojów. Aby zachęcić konsumentów napoje coraz częściej zawierają różnego rodzaju cząstki (np. owoców w przypadku soków), ale także podlegają niestandardowemu gazowaniu, co później wyróżnia ich pianką. 

6. Zrównoważony rozwój

Zainteresowanie odpowiedzialną konsumpcją nie sprowadza się już tylko do ograniczenia zużycia plastiku. Dane z Nielsen i Mintel wskazują, że konsumenci będą płacić więcej za produkty, które twierdzą, że są zrównoważone (nie tylko przez opakowanie, ale także np. poprzez sposób produkcji i źródło pozyskania składników).

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

trendy 2019 RSS ALERT    /    trendy na rynku napojów RSS ALERT    /    trendy RSS ALERT    /    rynek napojów RSS ALERT    /    napoje RSS ALERT

KOMENTARZE (6)

  • szoszo 2018-12-18 11:48:19
    Z tym vatem od napojów to jakaś paranoja. Mamnadzieje ze to wycofają.
    • arni 2018-12-20 15:12:08
      To mozesz pomóc podpisują petycje w tej sprawie petycjeonline.com/nie_dla_podniesieniu_vat_na_napoje_rolinne?fbclid=IwAR0Uey0rvs59eEcxoXj4eSml2sJSesisO8usA0DWbM-U2yiiV8L2u5ewHTg
      • rezon 2018-12-29 14:04:52
        o, dzięki już się robi. Nie rozumiem tych pomysłów i chyba się stąd wyprowadzę.
      • Łukasz 2019-01-07 09:22:33
        Już, zrobione. Mam nadzieje ze to coś da i tego nie wprowadzą w życie. Moga podnieś na paierochy najwyżej.
  • marek 2018-12-30 18:22:50
    Co to za plan jest? Przeciez to uderza w chorych ludzi
    • karek 2019-01-01 19:09:31
      To podpisuj petycję, a nie gadzasz tylko. Zróbmy tak, żeby nie weszło w życie!

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 18.212.92.235
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.