Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Napoje

Kawa z ekspresu przelewowego może zmniejszać ryzyko cukrzycy typu II

Kawa - ale tylko z ekspresu przelewowego, nie zaś parzona po turecku - może zmniejszać ryzyko cukrzycy typu II. O tych ustaleniach informuje „Journal of Internal Medicine”.

Kawa z ekspresu przelewowego może zmniejszać ryzyko cukrzycy typu II
fot. unsplash

Wiele wcześniejszych badań wskazywało na związek pomiędzy wysokim spożyciem kawy a zmniejszonym ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu II. Teraz szwedzcy naukowcy z Uniwersytetu Technicznego Chalmersa w Göteborgu oraz uniwersytetu w Umea zastosowali nowe metody, aby określić różnice pomiędzy skutkami picia kawy parzonej w różny sposób.

Kawa z ekspresu przelewowego jest w wielu miejscach (na przykład w USA i Skandynawii) najpopularniejszą odmianą tego napoju. Kawa po turecku, jak sama nazwa wskazuje, popularna jest na Bliskim Wschodzie, ale także w Afryce Północnej, na Kaukazie, Bałkanach, w Europie Wschodniej oraz na wyspie Bali. Kawę po turecku przygotowuje się ze świeżo zmielonych ziaren kawy, gotując je w małym miedzianym tygielku lub - w wersji bardziej prymitywnej - po prostu zalewając zmieloną kawę wrzątkiem. Taka kawa zawiera dużo diterpenów, które - o czym wiadomo z poprzednich badań - mogą zwiększać ryzyko chorób serca i naczyń. W przypadku kawy z ekspresu przelewowego diterpeny są odfiltrowywane, natomiast pozostają w naparze cząsteczki dające korzyści zdrowotne - na przykład różne substancje fenolowe czy kofeina (byle w nie nazbyt dużej ilości).

Badania dotyczyły regionu Västerbotten w północnej Szwecji w latach 1991-2005. Uczestnicy odpowiadali na pytania dotyczące nawyków żywieniowych i stylu życia. Pobierano także od nich próbki krwi, które były przechowywane zamrożone. Spośród uczestników zidentyfikowano 421 osób, które po około 7 latach zachorowały na cukrzycę typu 2. Porównano je z 421 zdrowymi osobami z grupy kontrolnej. Oryginalne próbki krwi zostały następnie przeanalizowane. Ponadto analizowano próbki krwi, które zostały dostarczone dziesięć lat po pierwszych próbkach krwi,

We krwi osób biorących udział w badaniu udało się zidentyfikować konkretne cząsteczki - biomarkery, które wskazują na spożywanie różnych rodzajów kawy. Biomarkery te wykorzystano następnie do analizy przy obliczaniu ryzyka cukrzycy typu 2.

Aby zróżnicować ryzyko cukrzycy dla kawy gotowanej i filtrowanej, zastosowano nową technikę zwaną metabolomiką, w połączeniu z klasycznymi kwestionariuszami dietetycznymi. Metabolomika pozwala sprawdzić stężenie we krwi określonych cząsteczek pochodzących z danego pokarmu lub napoju. Następnie wykorzystuje się je do obiektywnego pomiaru spożycia. W innym wypadku trzeba bowiem polegać jedynie na spożyciu zgłoszonym z kwestionariuszy, które są podatne na duże błędy.

więcej informacji:

kawa RSS ALERT    /    kawa a zdrowie RSS ALERT

KOMENTARZE (1)

  • finezja 2020-02-01 13:56:12
    bardzo nieciekawa sytuacja pewnych producentów , miesiąc styczeń 2020 , stopień palenia kawy nie do przyjęcia , tak gorzkie , tak spalone ... nie spełniają cech organoleptycznych ,

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 34.204.183.113
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.
iii

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.