Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

KUPS: Polska produkuje więcej soku jabłkowego, niż pozostałe kraje UE łącznie

  • Autor: portalspozywczy.pl, Paulina Bełżecka
  • Data: 02-06-2014, 16:03
KUPS: Polska produkuje więcej soku jabłkowego, niż pozostałe kraje UE łącznie
Fot. Fotolia

Produkcja zagęszczonego soku jabłkowego w sezonie 2013/2014 jest szacowana na ok. 235 tys. ton, wobec 275 tys. ton sezon wcześniej. Jako producent zagęszczonego soku jabłkowego produkujemy go nieco więcej niż wszystkie kraje UE nie wliczając Polski - mówi Barbara Groele, sekretarz generalny Krajowej Unii Producentów Soków (KUPS).

- Polska od lat 90 stanowi jeden z największych producentów zagęszczonego soku jabłkowego na świecie. Obecnie jego produkcja dochodzi do 300 tys. ton - w sezonie 2012/13 wyniosła 275 tys. ton, a w sezonie 2013/14 jest szacowana na ok. 235 tys. Do tego należy doliczyć produkcję około 40 tys. ton zagęszczonego soku z owoców kolorowych - wymienia Barbara Groele.

Jak informuje, w Polsce jest obecnie 47 działających tłoczni o wydajności razem około 32 tys. ton jabłek na dobę. Szacuje się, że moce produkcyjne w pełni sezonu są wykorzystywane w ok. 80 proc. Przemysł zagospodarowuje około 50 - 60 proc. produkcji jabłek i nawet do 90 proc. pozostałych owoców.

- Producenci soków zagęszczonych dobrze zarządzają swoimi mocami produkcyjnymi, czego dowodem jest m.in. utrzymująca się przewaga konkurencyjna Polski w stosunku do innych krajów UE. Zakłady również ze sobą współpracują np. poprzez podzlecenie produkcji celem wykorzystania mocy i obniżania kosztów transportu surowca - mówi sekretarz generalny KUPS.

- Na uwagę i podkreślenie zasługuje fakt pełnienia przez przemysł przetwórczy pozytywnej roli buforu w przypadku dużego urodzaju, czy załamania rynku eksportu, który jest w stanie w krótkim sezonie zagospodarować większość surowca i tym samym zmniejszyć straty producentów - dodaje.

Niestety uprawy sadownicze i przetwórstwo stają się z roku na rok mniej opłacalnymi inwestycjami. - Jeśli nie będzie się pogłębiać współpraca pomiędzy podmiotami dojdzie do sytuacji w, której produkcja przestanie być opłacalna dla producentów i przetwórców. Brak jest również systemów irygacyjnych i ochrony upraw (gradobicie, przymrozki) co prowadzi do dużych wahań jakości, wielkości zbiorów i cen i tym samym do niekorzystnego „rozchwiania" rynku - mówi Barbara Groele.

Jej zdaniem, znaczący odbiorcy owoców deserowych i półproduktów czy przetworzonych owoców i warzyw oczekują stabilnych ilościowo, jakościowo i cenowo produktów. Brak spełnienia tych warunków może grozić stopniowym wycofywaniem się zagranicznych odbiorców, którzy będę szukać dostawców na innych rynkach. Tymczasem Polska około 70 - 80 proc. wyprodukowanych owoców eksportuje w postaci owoców świeżych lub przetworów czy półproduktów.

Podobał się artykuł? Podziel się!

CENY HURTOWE

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (26 487) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH