Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Napoje

Nespresso rozpoczęło współpracę z Atelier Amaro

Kenya Milima to nowa mieszanka kaw Nespresso Exclusive Selection, która została stworzona specjalnie dla restauracji z gwiazdkami Michelin. W Polsce można ją degustować w warszawskiej restauracji Atelier Amaro.

Nespresso rozpoczęło współpracę z Atelier Amaro
Wojciech Modest Amaro, właściciel atelier, fot. materiały prasowe

Nespresso Professional od lat współpracuje z branżą gastronomiczną.

– Doceniam, że Nespresso od wielu lat współpracuje i stara się zrozumieć potrzeby i wizję najlepszych na świecie szefów kuchni, i że przygotowało tak unikalne mieszanki kaw dla elity branży restauracyjnej. Jest to znakomity przykład realizacji wspólnej idei, opartej na podążaniu za wyjątkowym aromatem, smakiem i jakością, zarówno kawy, jak i serwowanych dań. Cieszę się, że moja pracowania kulinarna jest w gronie partnerów Nespresso Professional – mówi Wojciech Modest Amaro, właściciel atelier.

Amaro znalazł się w 2019 r. w gronie 100 najlepszych kucharzy świata wyróżnionych The Best Chef Awards. Historyczną, bo pierwszą dla Polski gwiazdkę Michelin zdobył w 2013 roku i do tej pory ją utrzymał. W tym roku Atelier Amaro przeniosło się do nowej, prestiżowej lokalizacji na Placu Trzech Krzyży w Warszawie.

Z kolei kawy Exclusive Selection pojawiły się na rynku w 2016 roku jako specjalna oferta dla uznanych i nagradzanych restauracji typu fine dining. Obecnie asortyment obejmuje dwie wyjątkowe mieszanki kaw – Kenya Milima i Nepal Lamjung.

Kawa Exclusive Selection Kenya Milima jest owocem wyjątkowych warunków klimatycznych i afrykańskiego terroir. Drzewka kawowca rosną na wysokości 1400-2000 m n.p.m. w żyznej, wulkanicznej, glebie, a ich ziarna dojrzewają w silnym nasłonecznieniu w ciągu dnia i w niskich temperaturach wieczorem i nocą, co nadaje im wyjątkowej kwaskowości. Zebrane i w specjalny sposób palone ziarna dają finalny efekt w postaci filiżanki niezwykle soczystej kawy z kwaskową, cytrusową nutą. Kenya Milima będzie idealna podana w formie espresso. Doskonale komponuje się ze świeżymi, leśnymi aromatami, serwowanymi w deserach restauracji Atelier Amaro w Warszawie.

– Ziarna z Kenii są cenione przez koneserów kawy na całym świecie, dzięki swojej zaskakującej soczystej kwaskowości oraz naturalnej nucie czarnej porzeczki. Jestem przekonana, że właśnie takie, nieoczywiste w smaku kawy, idealnie uzupełniają kulinarne kreacje wybitnych szefów kuchni. Cieszę się ogromnie, że dzięki naszej współpracy z Atelier Amaro możemy przybliżyć polskim koneserom kawy smaki i aromaty z wyjątkowych terroir – mówi Anna Oleksak, Coffee Ambassador Nespresso w Polsce.

Natomiast kawa Exclusive Selection Nepal Lamjung pozyskiwana jest u podnóża Himalajów, gdzie na wysokości 1100-1600 m n.p.m. uprawia się rzadkie odmiany ziaren kawy Arabiki, w bardzo limitowanych ilościach. Ziarna kawowców, uprawianych przez ok. 3200 plantatorów, są zbierane i obrabiane ręcznie. Ręczny zbiór pozwala na zebranie przede wszystkim dojrzałych owoców, co ma ogromne znaczenie dla ostatecznego smaku zaparzonej kawy. Nespresso stosuje technikę rozdzielnego palenia, by wydobyć z kawy jej złożone aromaty. Nepal Lamjung ma intensywny smak i aksamitną konsystencję, idealnie smakuje podana jako espresso lub lungo. Doskonale komponuje się z czekoladowymi deserami, będąc zwieńczeniem wyśmienitych dań.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Nespresso RSS ALERT    /    Nespresso Exclusive Selection RSS ALERT    /    Atelier Amaro RSS ALERT    /    Wojciech Modest Amaro RSS ALERT    /    kawa RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 18.207.134.98
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.