Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Polacy piją więcej soków. Jednak wciąż mniej niż w Europie Zachodniej

  • Autor: www.portalspozywczy.pl/pr
  • Data: 25-05-2017, 13:38
Polacy piją więcej soków. Jednak wciąż mniej niż w Europie Zachodniej
fot. shutterstock

Spożycie soków w Polsce wzrasta z każdym rokiem, jednak wciąż jest ono niższe w porównaniu do Norwegii, Finlandii czy Niemiec. Polacy przeciętnie dziennie wypijają niespełna 36 ml soków na osobę (dane KUPS), czyli około siedem łyżeczek. Najczęściej wybierają sok pomarańczowy i jabłkowy oraz soki warzywne (dane AJIN), głównie sok marchwiowy - wynika z analizy Banku BGŻ BNP Paribas.

Polska jest głównym dostawcą zagęszczonych soków owocowych, m.in. z jabłek, malin, wiśni, truskawek, czarnej porzeczki, czy też aronii, na rynek unijny. Po Chinach jest największym producentem zagęszczonego soku jabłkowego (ZSJ) na świecie. Według danych IERiGŻ-PIB rocznie w Polsce produkuje się około 300 tys. t tego produktu, co jest wynikiem bogatej bazy surowcowej. Szacuje się, że blisko połowa wyprodukowanych w Polsce jabłek trafia do przetwórstwa, w tym głównie do produkcji soków.

– Zdecydowana większość zagęszczonego soku jabłkowego trafia na eksport. Z danych Eurostat wynika, że w 2016 r. wolumen eksportu tego produktu z Polski wyniósł blisko 292 tys. t i w ciągu ostatnich pięciu lat zwiększył się aż o 77 proc. Głównymi odbiorcami koncentratu jabłkowego z Polski są Niemcy, Holandia i Austria. Łącznie tylko do tych trzech krajów trafia dwie trzecie wolumenu eksportu polskiego ZSJ – powiedziała Magdalena Kowalewska, ekspert w Departamencie Analiz Ekonomicznych, Sektorowych i Rynków Rolnych w Banku BGŻ BNP Paribas. – W Polsce rośnie popyt na sok pomarańczowy. W 2016 r. Polska sprowadziła ponad 54 tys. t soku pomarańczowego, czyli o 6 proc. więcej w ujęciu rocznym i blisko dwukrotnie więcej niż jeszcze pięć lat temu (dane Eurostat) – dodała Magdalena Kowalewska.

Unia Europejska jest największym importerem soku pomarańczowego na świecie oraz jednocześnie czwartym na świecie jego producentem, po Brazylii, USA i Meksyku. Według prognoz USDA w sezonie 2016/17 UE zaimportuje około 775 tys. t soku pomarańczowego (65 Brix), zaś unijna produkcja wyniesie ponad 100 tys. t.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 319) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 266)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH