Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prezes Grupy Maspex: Producenci muszą stworzyć dobrowolne systemy kontroli jakości

  • Autor: PM, portalspozywczy.pl
  • Data: 15-05-2013, 16:24
Prezes Grupy Maspex: Producenci muszą stworzyć dobrowolne systemy kontroli jakości
Krzysztof Pawiński, prezes Grupy Maspex

- Aby myśleć o rozwoju eksportu żywności musimy zadbać o dobry PR. Misje gospodarcze i międzynarodowe imprezy targowe to nie do końca jest dobry kierunek promocyjny. Musimy - w obrębie branż - jeszcze bardziej zadbać o jakość, aby nie dopuszczać do jakichkolwiek zafałszowań żywności, które bardzo negatywnie i długofalowo wpływają na nasz wizerunek - mówił Krzysztof Pawiński, prezes Grupy Maspex podczas panelu pt. "Rynek spożywczy. Konsolidacja, inwestycje, ekspansja zagraniczna" zorganizowanego w ramach Europejskiego Kongresu Gospodarczego w Katowicach.

Prezes Grupy Maspex podał przykład branży sokowej w Polsce, która kilka lat temu miała ogromne problemy z ilością wody w sokach i kilka incydentów zafałszowania wpłynęło negatywnie na wizerunek wszystkich producentów. Wtedy najwięksi gracze postanowili stworzyć wewnętrzny dobrowolny system kontroli jakości.

- W ramach Krajowej Unii Producentów Soków podpisaliśmy porozumienie i przeznaczamy kilkaset tysięcy złotych rocznie - bo tylko tyle kosztuje ta "wewnętrzna kontrola" - na badania według utajnionego schematu wszystkich produktów na rynku. Wyniki są utajnione - znają je jedynie kontrolerzy i ten producent, który naruszy dobre praktyki. Prawo do błędu ma każdy, ale nie ma przyzwolenia dla recydywy - podkreślił Krzysztof Pawiński.

Przyznał, że po kilku latach działania tego systemu widać, że produkcja soków, nektarów i napojów owocowych odbywa się na niezwykle wysokim poziomie jakościowym. Pokazują to badania międzynarodowe, które wykazują, że soki produkowane w Polsce są produkowane na najwyższym poziomie w całej Europie.

Jego zdaniem rządowy pomysł na reorganizację systemu nadzoru żywności i stworzenia jednej instytucji jest nietrafiony. - Wiadomo, że pierwsze oznaki nieuczciwego zachowania jakieś firmy na rynku są widoczne z perspektywy innych rynkowych graczy. W związku z tym musimy się sami nawzajem kontrolować, aby dbać o interesy swoje i całej branży - dodał.

- Inicjatywa branży sokowej powinna być kierunkiem dla urzędników - może powinno się wspomóc poszczególne branże i kontrolować je osobno, zamiast tworzyć jedną ogólną inspekcję kontroli żywności. Mleko i mięso także muszą się zorganizować, bo nie ma lepszej promocji, niż promocja przez jakość! Ale do tego trzeba zaangażowania na poziomie branży - podsumował Pawiński.

Tymczasem Dariusz Formela, prezes PKM Duda przyznał wprost, że podobnej inicjatywy nie uda się zrealizować w branży mięsnej, co jest związane z rozdrobnieniem tego sektora. - Nasz branża nie jest w stanie - bez działań weterynarii czy państwa, nie jest w stanie się oczyścić, by potem skonsolidować - dodaje. Do działań podobnych do inicjatywy KUPS brakuje nam skali. Dlatego liczę na wsparcie organów państwa - dodał.

Podobał się artykuł? Podziel się!

SPÓŁKI SEKTORA SPOŻYWCZEGO NA GPW

DUDPolski Koncern Mięsny Duda SA

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (25 228) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH