REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Prezes Hoop Polska o innowacjach napojowych w Polsce, Czechach i na Słowacji

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 11-05-2015, 13:05
Prezes Hoop Polska o innowacjach napojowych w Polsce, Czechach i na Słowacji
Simona Novakova, prezes zarządu Hoop Polska; fot. PTWP (ŻelaznaStudio)

- Stale rozważamy wprowadzenie Kofoli do Polski - badamy preferencje i oczekiwania tutejszych konsumentów - mówi serwisowi portalspozywczy.pl, Simona Novakova, prezes zarządu Hoop Polska.

REKLAMA

- Z jednej strony spotykamy się z opiniami, że to taka dziwna, ziołowa cola, ale z drugiej strony konsumenci z południowej części kraju akceptują ten smak. Jest to tradycyjny smak dla czeskiego i słowackiego rynku, za którym stoi historia. Mamy też zupełnie inne gusta – to co smakuje Czechom, nie koniecznie przypada do gustu Polakom. Z tego właśnie powodu nie chcemy na razie eksperymentować i wprowadzać Kofoli do Polski - tłumaczy Simona Novakova.

- Chociaż z drugiej strony, Kofola wpisuje się tren prozdrowotny, ponieważ zawiera mniej cukru i kofeiny od standardowej coli, a jednocześnie zawiera ekstrakty ziołowe - podkreśla.

W Polsce nie ma wielu produktów, które są w portfolio Kofoli w Czechach i na Słowacji. I tak np. ostatnio rynki te podbija Natello, czyli napój sprzedawany z podgrzewaczy, który ma temperaturę ludzkiego ciała (ok. 37 st.C). Napój ten osiąga wysoką sprzedaż zimą, szczególnie w kręgu narciarzy. Ponadto Czesi chętnie kupują oranżady, które sami sobie "gazują" przez saturatory. W Polsce jest to właściwie niespotykane.

- Na razie skupiamy się na rozwoju tych produktów na rynkach czeskich i słowackich. Rynek polski jest dla nas perspektywiczny, ale na razie napoje te nie pojawią się w kraju - mówi prezes Hoop Polska.

- Zawsze możemy skorzystać z portfolio Kofoli, ale w pierwszej kolejności musimy patrzeć na smaki i przyzwyczajenia Polaków. Dlatego na razie widzimy potencjał głównie w sokach świeżych UGO - dodaje.

UGO to sprzedawane na rynkach czeskim i słowackim soki paskalizowane (świeże przez cztery tygodnie przechowywania w warunkach chłodniczych). Soki te produkowane są w fabryce Kofoli w Krnovwie k. Ostravy, czyli blisko granicy z Polską.

SPÓŁKI SEKTORA SPOŻYWCZEGO NA GPW

KFLKofola SA

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (28 274) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH