REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Prezes Hortimex Plus: Polacy niechętnie oglądają na etykietach nowe substancje

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 05-09-2016, 13:27
Prezes Hortimex Plus: Polacy niechętnie oglądają na etykietach nowe substancje
Mateusz Kowalewski, prezes Hortimex Plus /fot.Hortimex

- Żywność dostępna na polskim rynku jest umiarkowanie innowacyjna, biorąc pod uwagę zastosowanie funkcjonalnych składników. Nie ma w tym nic dziwnego: globalne trendy, które kształtują również konsumpcję w naszym kraju, wyraźnie zmierzają w kierunku prostoty produktów oraz zrozumiałego dla przeciętnego konsumenta składu - mówi serwisowi www.portalspozywczy.pl, Mateusz Kowalewski, prezes firmy Hortimex Plus.

REKLAMA

Jak podkreśla Kowalewski, oznacza to, że Polacy niechętnie oglądają na etykietach substancje nowe, nawet jeśli nie budzą one kontrowersji i mogą być korzystne dla zdrowia bądź zapewniać określone efekty funkcjonalne, takie jak np. dostarczanie energii.

- Polscy konsumenci są dość sceptyczni i ostrożni, dlatego sądzę, że jeśli będą pojawiały się nowe składniki, czy nawet dodatki, to historia o tym skąd się wzięły, musi być zrozumiała i nie budząca wątpliwości. Przemysł produkujący składniki żywności uczy się takiego komunikowania z konsumentem. Dobrym przykładem jest inulina: jej nazwa dla wielu konsumentów nie jest już zagadką, niemniej jednak „błonnik z cykorii” brzmi dużo lepiej niż w gruncie rzeczy nic nie mówiąca „inulina” - komentuje prezes Hortimex Plus.

- A zatem: nie przewiduję gwałtownego rozwoju „innowacyjnej” żywności opartej o nowe surowce lecz raczej innowacji w takim przetwarzaniu znanych składników, by zwiększać ich funkcjonalność, przy zachowaniu „tożsamości” - dodaje.

Jak podsumowuje Mateusz Kowalewski, firmy spożywcze w Polsce jak ognia unikają dziś stosowania dodatków do żywności, choćby były bardzo funkcjonalne. Pewnym wyjątkiem jest glikozyd stewiolowy, ale to za sprawą pozytywnego odbioru przez konsumentów surowca, z którego jest produkowany – stewii. 

 

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 614) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH