Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prezes KUPS: Mamy nadzieję na powolny wzrost kategorii soków

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 20-04-2015, 08:46
Prezes KUPS: Mamy nadzieję na powolny wzrost kategorii soków
fot. shutterstock

Do 2009 r. polski rynek soków, nektarów i napojów notował każdego roku wzrosty jeśli chodzi o wielkość i wartość sprzedaży. Wówczas średnio w Polsce spożywaliśmy ok. 20 litrów na osobę rocznie, była to średnia unijna. Kryzys spowodował spadki tej kategorii od 2009-2013 r., zatrzymaliśmy się na poziomie ok. 18 litrów rocznie. Z kolei 2014 r. to był rok odbicia. Teraz mamy nadzieję na powolny wzrost kategorii – związane z coraz większą świadomością konsumentów - zapewnia Julian Pawlak, prezes zarządu Krajowej Unii Producentów Soków.

KUPS pracuje nad wzrostem spożycia soków w Polsce m.in. poprzez kampanie promocyjne m.in. 5 porcji owoców, warzyw i soków.

Teraz rusza z nową kampanią promocyjną pod nazwą „Soki i musy – witaminy w wygodnej formie” dofinansowana z funduszy UE.  Trzyletnia kampania obejmie pięć rynków: polski, czeski, litewski, rumuński i słowacki. Wybraliśmy te kraje, w których spożycie soków jest na najniższym poziomie w UE.

 - Pracujemy nad tym, by spożycie soków, nektarów i napojów wzrosło w dłuższej perspektywie i przekroczyło średnią unijną, która obecnie wynosi średnio 20 litrów rocznie na osobę. Potencjał w Polsce jest taki, że powinno się to osiągnąć w ciągu kilku najbliższych lat - dodaje Julian Pawlak.

Wartość kategorii soków, nektarów i napojów szacuję się na ok. 3,5 mld zł. 

Wciąż niewielu polskich konsumentów zdaje sobie sprawę jaka jest różnica między sokiem, nektarem, smoothies i napojem.

- Świadomość tego, że soki mają 100-procentowy wsad owocowy lub warzywny, nie wolno dodawać do nich cukru, konserwantów, sztucznych barwników oraz aromatów pochodzących z innych owoców i warzyw niż te, z których powstał produkt, nie jest powszechna – podkreślał prezes zarządu Krajowej Unii Producentów Soków Julian Pawlak, podczas debaty „Polska dieta ciągle zbyt uboga w warzywa, owoce i soki” organizowanej przez PAP i KUPS.

 28 października 2013 r. wprowadzono dyrektywę, która zapewnia, że do soków owocowych i pomidorowych, nie wolno dodawać żadnych cukrów. Wynika z tego, że w sokach występują dokładnie takie ilości i rodzaje cukrów jakie występują w owocach użytych do ich produkcji.  

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 798) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 330)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH