REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Producenci cydru budują rynek

  • Autor: PM, portalspozywczy.pl
  • Data: 21-02-2014, 12:30

Korzystając z medialnej popularności, Tłocznia Maurer wprowadziła na rynek cydr o nazwie Jabcok. W planach jest także produkcja gruszkowego perry.

REKLAMA

- Wprowadziłem na rynek cydr, ponieważ ten temat jest obecnie bardzo popularny medialnie. Próbowałem produkować takie napoje już w 2004 roku, ale nie było możliwości powodzenia tego projektu. Teraz więcej się o tym mówi. Ponadto Związek Sadowników RP stara się o to, aby uprościć przepisy prawne na tym rynku. Korzystają z tego duże firmy, które bardzo dobrze kontrolują proces produkcji - mówi serwisowi portalspozywczy.pl, Krzysztof Maurer, właściciel firmy Tłocznia Maurer.

Jednak - jak przyznaje Maurer - nadal problemem rynku cydru jest to, że - mimo iż jest to substytut piwa - producenci mają obowiązek nakładania banderol. Dodaje, że jest wiele niuansów prawnych, które trzeba jeszcze poprawić.

- Pytanie, czy konsumenci będą chcieli masowo kupować cydry. Nie jest to produkt całoroczny - lepiej sprzedaje się latem - mówi Krzysztof Maurer.

Na razie za produkcję zabierają się duże przetwórnie. - Cydr, który wyjdzie z dużych przetwórni nigdy nie będzie w pełni naturalnym produktem. Jednak firmy te zrobią dobrą robotę, ponieważ wprowadzą produkt do sklepów i będzie on istniał w świadomości konsumentów. Z czasem pojawią się małe firmy, które będą produkowały całkowicie naturalnie. A konsument będzie miał wybór - komentuje właściciel firmy.
  
Jego zdaniem, ważne jest także to, aby nie nadużywać nazwy cydr. - Wiele firm importuje napoje, które nazywa "cydr truskawkowy" czy "śliwkowy". Jednak wersje smakowe to już nie są cydry, ale wina owocowe o niskiej zawartości alkoholu. Wielu jednak chce wykorzystać tę falę promocji - podsumowuje Maurer.

Tłocznia Maurer mieści się w gminie Łącko na Podkarpaciu. Firma jest producentem naturalnych soków owocowych i warzywnych oraz wyrobów alkoholowych. Oferujemy kilkanaście smaków ekologicznych soków, syropów oraz win i destylatów. Jest właścicielem marek Sok Maurera, Łąckie Ogrody oraz Manufaktura Maurera.

Czytaj także: Właściciel Tłoczni Maurer: Mam sporo pomysłów na upłynnianie owoców i warzyw

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 247) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH