Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Producenci cydru budują rynek

  • Autor: PM, portalspozywczy.pl
  • Data: 21-02-2014, 12:30

Korzystając z medialnej popularności, Tłocznia Maurer wprowadziła na rynek cydr o nazwie Jabcok. W planach jest także produkcja gruszkowego perry.

- Wprowadziłem na rynek cydr, ponieważ ten temat jest obecnie bardzo popularny medialnie. Próbowałem produkować takie napoje już w 2004 roku, ale nie było możliwości powodzenia tego projektu. Teraz więcej się o tym mówi. Ponadto Związek Sadowników RP stara się o to, aby uprościć przepisy prawne na tym rynku. Korzystają z tego duże firmy, które bardzo dobrze kontrolują proces produkcji - mówi serwisowi portalspozywczy.pl, Krzysztof Maurer, właściciel firmy Tłocznia Maurer.

Jednak - jak przyznaje Maurer - nadal problemem rynku cydru jest to, że - mimo iż jest to substytut piwa - producenci mają obowiązek nakładania banderol. Dodaje, że jest wiele niuansów prawnych, które trzeba jeszcze poprawić.

- Pytanie, czy konsumenci będą chcieli masowo kupować cydry. Nie jest to produkt całoroczny - lepiej sprzedaje się latem - mówi Krzysztof Maurer.

Na razie za produkcję zabierają się duże przetwórnie. - Cydr, który wyjdzie z dużych przetwórni nigdy nie będzie w pełni naturalnym produktem. Jednak firmy te zrobią dobrą robotę, ponieważ wprowadzą produkt do sklepów i będzie on istniał w świadomości konsumentów. Z czasem pojawią się małe firmy, które będą produkowały całkowicie naturalnie. A konsument będzie miał wybór - komentuje właściciel firmy.
  
Jego zdaniem, ważne jest także to, aby nie nadużywać nazwy cydr. - Wiele firm importuje napoje, które nazywa "cydr truskawkowy" czy "śliwkowy". Jednak wersje smakowe to już nie są cydry, ale wina owocowe o niskiej zawartości alkoholu. Wielu jednak chce wykorzystać tę falę promocji - podsumowuje Maurer.

Tłocznia Maurer mieści się w gminie Łącko na Podkarpaciu. Firma jest producentem naturalnych soków owocowych i warzywnych oraz wyrobów alkoholowych. Oferujemy kilkanaście smaków ekologicznych soków, syropów oraz win i destylatów. Jest właścicielem marek Sok Maurera, Łąckie Ogrody oraz Manufaktura Maurera.

Czytaj także: Właściciel Tłoczni Maurer: Mam sporo pomysłów na upłynnianie owoców i warzyw

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 444) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH