REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Producenci stewii skorzystają na spadku zaufania do sztucznych słodzików

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 19-01-2016, 11:50
Producenci stewii skorzystają na spadku zaufania do sztucznych słodzików
Stewia może być odpowiedzią na coraz większą niechęć konsumentów do sztucznych substancji słodzących. fot. shutterstock

Firmy słodzące swoje produkty naturalnymi słodzikami na bazie stewii mogą skorzystać na wzroście zapotrzebowania na produkty "clean label". Wielu konsumentów wciąż jednak postrzega stewię jako sztuczną substancję słodzącą - ocenia Stephanie Mantucci, analityczka firmy Mintel.

REKLAMA

Zdaniem Stephanie Matucci, analityczki światowego rynku żywności z firmy Mintel, przemysł spożywczy znajduje się obecnie w fazie dużych zmian. Klienci stali się bardziej świadomi i oczekują bardziej "autentycznych" produktów opatrzonych znakiem "clean label". - Konsumenci są obecnie bardzo nieufni wobec przemysłu spożywczego, choć mają więcej informacji na jego temat niż kiedykolwiek wcześniej. Jest to jedna z bezpośrednich przyczyn zwrotu w kierunku prostoty i bardziej naturalnych produktów - dodaje.

W ciągu ostatnich pięciu lat kategoria produktów naturalnych zanotowała wzrost o 26 proc. Wspomniany trend spowodowany był m.in. przez rosnące zainteresowanie żywnością i napojami niemodyfikowanymi genetycznie (GMO-free), które zanotowały wzrost o 471 proc. w latach 2011-2015. W tym samym okresie rynek produktów organicznych zwiększył się o 111 proc., a tych bez dodatków konserwujących o 31 proc. Jedynym segmentem, który nie spotkał się z pozytywnym odbiorem ze strony klientów jest etykieta "w pełni naturalne" (all-natural), która została uznana za zbyt mało szczegółową.

Zdaniem Matucci konsumenci są przytłoczeni ilością obecnych na rynku substancji słodzących. Dwie trzecie badanych uważa, że słodzików jest zbyt dużo, w związku z czym trudno je odróżnić. Już 70 proc. amerykańskich konsumentów, którzy korzystają z cukru lub jego zamienników, zwraca uwagę na ich wpływ na zdrowie. 23 proc. z nich uważa, że spożywa więcej niż wynosi zalecana dawka dzienna. Z kolei 32 proc. użytkowników substytutów cukru robi to aby zmniejszyć ilość pochłanianych kalorii. Natomiast 37 proc. konsumentów jest przekonanych, że za produkty nie zawierające sztucznych substancji warto zapłacić więcej. 

Podobne trendy obecne są również w Europie. 44 proc. Brytyjczyków uważa, że sztuczne słodziki mają negatywny wpływ na zdrowie. Co ciekawe, we wspomnianym badaniu ankietowani uznali stewię za produkt sztuczny. Natomiast już jedna trzecia konsumentów we Francji, Niemczech, Hiszpanii i Włoszech unika spożywania produktów zawierających sztuczne słodziki i konserwanty. 

CENY HURTOWE

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • artmetic ekonsulting 20-02-2016, 23:56:
Sprawdź zdrowe i szkodliwe dodatki do żywności dzięki aplikacji
Sprawdź szkodliwe i bezpieczne
E-dodatki do żywności w aplikacji
od Artmetic.pl

Zobacz wszystkie komentarze (1)

REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (26 099) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 731 656)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH