Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Rynek soków w Maroku - analiza

  • Autor: www.sadyogrody.pl
  • Data: 10-06-2015, 10:21

- W Maroku roczna produkcja owoców cytrusowych wynosi 1,2 mln ton, z czego jedynie około 100 tys. ton przeznaczone jest do wytwarzania soków. Oznacza to, że istniejące zdolności produkcyjne wykorzystywane są w około 40 proc. - powiedział Bronisław Szkliniarz z Ambasady Polskiej w Rabacie, podczas XVIII Międzynarodowego Sympozjum Krajowej Unii Producentów Soków.

W Maroku spożycie soków jest bardzo sezonowe. - Największe ilości są spożywane w okresie letnim, a także w miesiącach Chaabane/Ramadan. Jest to około 65 procent rocznej sprzedaży – mówił Bronsław Szkliniarz.

Dodał, że w 2014 roku roczna konsumpcja soków w Maroku wyniosła 218 litrów, a średnie spożycie to około 5 litrów na jednego mieszkańca.

- Na rynku marokańskim zanotowano bardzo duży wzrost soków aseptycznych (przechowywanych w temperaturze otoczenia). Segment ten od 2010 roku z 80 proc., w ciągu trzech lat powiększył się do 89 proc. i nadal będzie wzrastać. Od 2010 roku świeży sok, który posiada krótki okres przechowywania ma tendencje wyraźnie spadkową. Sok ten stanowi 11,5 proc. rynku soków – skomentował ekspert.

W Maroku nektary stanowią 60 proc. produkcji soków na rynku, napoje owocowe to 38 proc., natomiast sok czysty jedynie 2 proc.

- Aktualną ofertę rynkową stanowią lokalne marki, tj. Marrakech, Miami, Valencia, Al. Boustane oraz Hawai. Natomiast głównym dostawcą soków importowanych, a w szczególności nektarów niesłodzonych jest Disfruta i Juver. Pozostałe marki to Don Simon oraz Compal – mówił prelegent.

Liderem zarówno w produkcji, jak i sprzedaży soków i koncentratów cytrusowych jest firma Juice&Nektar Partners. - Istotnym producentem soków jest również spółdzielnia Copag, a także Groupe Delassus, MFP z Casablanki oraz AJP z Meknesu - dodał.

- Na rynku marokańskim obecne są soki, nektary i napoje wytwarzane na bazie koncentratów pochodzących krajów, tj. Zjednoczone Emiraty Arabskie, Arabia Saudyjska, Brazylia, Turcja, Egipt lub Chiny – powiedział ekspert. Dodał, że Maroko eksportuje około 6 tys. ton soków i koncentratu do krajów Unii Europejskiej oraz Bliskiego Wschodu.

Cena detaliczna soków w Maroku jest zbyt wysoka, jest to jedna z przyczyn ich niskiej konsumpcji. - Soki lokalne sprzedawane są w detalu w cenie 13-15 DH (dirhamów) za 1 litr, zaś nektary między 8-12 DH. Produkty importowane z Europy w cenie 20-25 DH. Natomiast cena soków i nektarów z krajów arabskich, Turcji i Chin wynosi 10-12 DH, jednak są one słabej jakości – skomentował Bronisław Szkliniarz.

Zdaniem eksperta, skutecznym sposobem nawiązania relacji biznesowych z rynkiem marokańskim, w tym dotarcie do szerokiej liczby potencjalnych klientów oraz promocji własnej oferty jest udział w organizowanych imprezach rolno-spożywczych. - Największą imprezą targową odbywającą się corocznie w końcu kwietnia jest SIAM w Meknesie.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (19 889) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH