REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Rynek soków w Maroku - analiza

  • Autor: www.sadyogrody.pl
  • Data: 10-06-2015, 10:21

- W Maroku roczna produkcja owoców cytrusowych wynosi 1,2 mln ton, z czego jedynie około 100 tys. ton przeznaczone jest do wytwarzania soków. Oznacza to, że istniejące zdolności produkcyjne wykorzystywane są w około 40 proc. - powiedział Bronisław Szkliniarz z Ambasady Polskiej w Rabacie, podczas XVIII Międzynarodowego Sympozjum Krajowej Unii Producentów Soków.

REKLAMA

W Maroku spożycie soków jest bardzo sezonowe. - Największe ilości są spożywane w okresie letnim, a także w miesiącach Chaabane/Ramadan. Jest to około 65 procent rocznej sprzedaży – mówił Bronsław Szkliniarz.

Dodał, że w 2014 roku roczna konsumpcja soków w Maroku wyniosła 218 litrów, a średnie spożycie to około 5 litrów na jednego mieszkańca.

- Na rynku marokańskim zanotowano bardzo duży wzrost soków aseptycznych (przechowywanych w temperaturze otoczenia). Segment ten od 2010 roku z 80 proc., w ciągu trzech lat powiększył się do 89 proc. i nadal będzie wzrastać. Od 2010 roku świeży sok, który posiada krótki okres przechowywania ma tendencje wyraźnie spadkową. Sok ten stanowi 11,5 proc. rynku soków – skomentował ekspert.

W Maroku nektary stanowią 60 proc. produkcji soków na rynku, napoje owocowe to 38 proc., natomiast sok czysty jedynie 2 proc.

- Aktualną ofertę rynkową stanowią lokalne marki, tj. Marrakech, Miami, Valencia, Al. Boustane oraz Hawai. Natomiast głównym dostawcą soków importowanych, a w szczególności nektarów niesłodzonych jest Disfruta i Juver. Pozostałe marki to Don Simon oraz Compal – mówił prelegent.

Liderem zarówno w produkcji, jak i sprzedaży soków i koncentratów cytrusowych jest firma Juice&Nektar Partners. - Istotnym producentem soków jest również spółdzielnia Copag, a także Groupe Delassus, MFP z Casablanki oraz AJP z Meknesu - dodał.

- Na rynku marokańskim obecne są soki, nektary i napoje wytwarzane na bazie koncentratów pochodzących krajów, tj. Zjednoczone Emiraty Arabskie, Arabia Saudyjska, Brazylia, Turcja, Egipt lub Chiny – powiedział ekspert. Dodał, że Maroko eksportuje około 6 tys. ton soków i koncentratu do krajów Unii Europejskiej oraz Bliskiego Wschodu.

Cena detaliczna soków w Maroku jest zbyt wysoka, jest to jedna z przyczyn ich niskiej konsumpcji. - Soki lokalne sprzedawane są w detalu w cenie 13-15 DH (dirhamów) za 1 litr, zaś nektary między 8-12 DH. Produkty importowane z Europy w cenie 20-25 DH. Natomiast cena soków i nektarów z krajów arabskich, Turcji i Chin wynosi 10-12 DH, jednak są one słabej jakości – skomentował Bronisław Szkliniarz.

Zdaniem eksperta, skutecznym sposobem nawiązania relacji biznesowych z rynkiem marokańskim, w tym dotarcie do szerokiej liczby potencjalnych klientów oraz promocji własnej oferty jest udział w organizowanych imprezach rolno-spożywczych. - Największą imprezą targową odbywającą się corocznie w końcu kwietnia jest SIAM w Meknesie.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (28 308) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH