Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Soki i musy podbiją szkolne sklepiki?

  • www.portalspozywczy.pl
  • Autor: www.portalspozywczy.pl / KUPS
  • Data: 31-08-2015, 14:09

Soki i musy owocowe oraz soki owocowo-warzywne i warzywne bez dodatku cukru znalazły się na liście artykułów dopuszczonych przez Ministra Zdrowia do sprzedaży w szkolnych sklepikach i podawania w szkolnych stołówkach.

- Soki to produkty bardzo wartościowe, dlatego nie jest zaskoczeniem decyzja Ministerstwa Zdrowia, że znalazły się na liście artykułów, które będą dostępne w sklepikach szkolnych i placówkach żywienia zbiorowego. Cieszy nas bardzo ten fakt, bo przecież zgodnie z krajowymi i unijnymi przepisami, soki we wszystkich rodzajach opakowań z dłuższym terminem przydatności do spożycia odtworzone z soku zagęszczonego, należą do grupy produktów zdrowych, naturalnych i pełnowartościowych. Swoim składem, zawartością substancji odżywczych i witamin nie odbiegają od świeżych warzyw i owoców, z których zostały wykonane. W sokach 100 proc. i sokach owocowych nie ma też dodatku cukru. Co też ważne w sokach nie znajdziemy konserwantów, barwników czy słodzików. Porcja soku jest doskonałym uzupełnieniem drugiego śniadania dzieci i młodzieży lub smaczną przekąską samą w sobie. Obok soków w szkołach znajdą się również musy owocowe i owocowo-warzywne, które także są wygodną formą warzywno-owocowej porcji, idealną na przerwę w szkole - skomentował decyzję Ministerstwa Zdrowia Julian Pawlak, Prezes Zarządu Krajowej Unii Producentów Soków.

Decyzja Ministerstwa Zdrowia jest okazją do przypomnienia, że produkcja soków jest ściśle regulowana dyrektywą i rozporządzeniami Unii Europejskiej, obowiązującymi na całym jej terenie. Zgodnie z prawem sok – również ten z dłuższym terminem przydatności do spożycia, odtworzony z soku zagęszczonego – to produkt w pełni naturalny, który powstaje wyłącznie ze świeżych, chłodzonych lub mrożonych dojrzałych owoców lub warzyw. Do soków nie można dodawać  żadnych konserwantów, słodzików i barwników bez względu na rodzaj opakowania. Do soków 100 proc., owocowych i pomidorowych nie wolno również dodawać żadnych cukrów ani żadnych innych substancji słodzących. Należy podkreślić fakt, że przepisy nakładają na producentów soków obowiązek, aby każdy sok owocowy, w tym ten odtworzony z zagęszczonego soku, charakteryzował się fizycznymi, chemicznymi oraz organoleptycznymi i odżywczymi właściwościami, odpowiadającymi co najmniej właściwościom jakie posiadają soki bezpośrednio otrzymane z owoców  tego samego gatunku. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (25 228) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH