REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Kolejne spadki konsumpcji soków i nektarów w krajach Unii Europejskiej

  • Autor: Bank Gospodarki Żywnościowej
  • Data: 16-09-2014, 10:20
Spożycie soków i nektarów w UE zmniejszyło się o 4,2 proc. w 2013 r.
Spożycie soków i nektarów w krajach Unii Europejskiej w 2013 roku zmniejszyło się o 4,2 proc. rdr

Według danych AIJN (European Fruit Juice Association), spożycie soków i nektarów w krajach Unii Europejskiej w 2013 roku zmniejszyło się o 4,2 proc. w stosunku do roku poprzedniego i wyniosło 10,017 mld litrów, z czego 100-proc. soków owocowych o 4,6 proc. do 6,470 mld. Było to zatem kontynuacją obserwowanego od wielu lat trendu spadkowego na rynku Wspólnoty - wynika z danych Banku BGŻ.

REKLAMA

Od 2009 roku łączne spożycie w Unii zmniejszyło się o 11,1 proc. (średnioroczny spadek o 2,9 proc.). Konsumpcja soków i nektarów w przeliczeniu na mieszkańca Unii wyniosła 19,6 litrów, a największą konsumpcję per capita odnotowano w Niemczech - 31 l/os. W największym stopniu za spadek spożycia odpowiadały kraje takie jak Niemcy (-121 mln l), Włochy (-50 mln l), Francja (-60 mln l) czy też Hiszpania (-60 mln l).

Zmiany w wolumenie spożycia soków i nektarów na rynku europejskim wynikają w dużej mierze ze zmieniających się preferencji konsumentów. Widoczny jest trend w kierunku odwracania się od konsumpcji soków produkowanych z koncentratów. Z danych AIJN wynika, że w 2013 roku spożycie takich soków (dotyczy soków 100-proc.) zmniejszyło się o 6,8 proc. w relacji r/r (do 4,668 mld l). Z drugiej strony w analogicznym okresie o 1,7 proc. wzrosło spożycie soków NFC (Not From Concentrate).

Jeśli chodzi o Polskę, zmiany w konsumpcji soków i nektarów wpisywały się w ogólnoeuropejski trend. W 2013 roku ukształtowała się na poziomie 673 mln litrów co oznaczało spadek o 3,2 proc. w stosunku do roku poprzedniego. Silnym wzrostem (16 proc. r/r) charakteryzowało się natomiast spożycie soków NFC.

Według szacunków Stowarzyszenia w kolejnych latach konsumpcja soków i nektarów w Europie będzie ulegać dalszym spadkom, już w samym 2014 roku osiągnąć ma poziom poniżej 10 mln litrów.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 264) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH