REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Coraz więcej producentów żywności docenia stewię

  • Autor: portalspozywczy.pl / pr
  • Data: 08-07-2014, 13:40
Stewia coraz częściej wykorzystywana w produkcji żywności w Polsce
fot. materiały prasowe / Coca-Cola

Słodsza od cukru i bezkaloryczna stewia powoli przestaje być ciekawostką spożywczą, a zaczyna być postrzegana jako pożądany, naturalny, prozdrowotny słodzik w szerokiej gamie produktów na całym świecie. Za wyjątkiem Japonii - bo tam zadomowiła się w przemyśle spożywczym już ponad 50 lat temu.

REKLAMA

W dniach 19-20 czerwca w Berlinie odbyła się międzynarodowa konferencja SteviaTasteful 2014, organizowana przez World Stevia Organization. Wydarzenie to skupiło wokół siebie naukowców z wiodących uniwersytetów przyrodniczych i technicznych z Danii, Niemiec, Włoch, Rumunii, Portugalii, Turcji i Polski. Eksperci akademiccy i producenci pochylili się nad zagadnieniami związanymi z doskonaleniem i upowszechnianiem stewii jako słodzika i jako składnika innych produktów.

Najważniejszym wyzwaniem, przed jakim stanęli, było zbilansowanie smaku stewii. - Osobom nieprzyzwyczajonym do charakterystycznego posmaku tej rośliny, mogą nie przypaść do gustu produkty z jej dodatkiem. Jest to powszechny problem sprzedawców produktów słodzonych stewią - mówi Beata Straszewska ze Stewiarnia.pl, która brała udział w konferencji. - Rozwiązaniem tego problemu może być łączenie ekstraktów stewiolowych z liści stewii z innymi słodkimi substancjami pochodzenia naturalnego. W sprowadzanych przez nas do Polski produktach występuje domieszka erytrytolu - słodkiej substancji występującej np. w winogronach, kukurydzy czy gruszkach. W tym połączeniu stewia gwarantuje słodycz i niskokaloryczność, a erytrytol balansuje jej smak - tłumaczy Straszewska.

Na konferencji potwierdzony został fakt, że stewia stanowi optymalny zamiennik cukru i jest alternatywą dla sztucznych słodzików, takich jak aspartam czy sukraloza - ponieważ jest około 300 razy słodsza niż cukier i nie ma kalorii. Naukowcy z wydziałów dentystycznych potwierdzili natomiast brak szkodliwego wpływu stewii na stan zębów, w przeciwieństwie do cukrów powodujących próchnicę.

Jednym z największych konsumentów i producentów stewii na świecie jest Japonia, w której stewia pojawiła się w latach 50', a już 10 lat później zabroniono używania sztucznych słodzików. Warto zauważyć, że w tym kraju wskaźnik otyłości wynosi obecnie 5 proc. W USA, ze zdominowanym rynkiem przez lobby sztucznych słodzików, stewia została najpierw zakazana, by ostatecznie zostać dopuszczoną do użycia w 1995 r. Od ostatnich kilku lat Stany Zjednoczone nadrabiają jednak zaległości - rośnie udział stewii w rynku słodzików, a produkty słodzone glikozydami stewiolowymi wprowadziły największe światowe marki, m.in. Coca-Cola oraz Pepsi.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 264) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH