Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Coraz więcej producentów żywności docenia stewię

  • Autor: portalspozywczy.pl / pr
  • Data: 08-07-2014, 13:40
Stewia coraz częściej wykorzystywana w produkcji żywności w Polsce
fot. materiały prasowe / Coca-Cola

Słodsza od cukru i bezkaloryczna stewia powoli przestaje być ciekawostką spożywczą, a zaczyna być postrzegana jako pożądany, naturalny, prozdrowotny słodzik w szerokiej gamie produktów na całym świecie. Za wyjątkiem Japonii - bo tam zadomowiła się w przemyśle spożywczym już ponad 50 lat temu.

W dniach 19-20 czerwca w Berlinie odbyła się międzynarodowa konferencja SteviaTasteful 2014, organizowana przez World Stevia Organization. Wydarzenie to skupiło wokół siebie naukowców z wiodących uniwersytetów przyrodniczych i technicznych z Danii, Niemiec, Włoch, Rumunii, Portugalii, Turcji i Polski. Eksperci akademiccy i producenci pochylili się nad zagadnieniami związanymi z doskonaleniem i upowszechnianiem stewii jako słodzika i jako składnika innych produktów.

Najważniejszym wyzwaniem, przed jakim stanęli, było zbilansowanie smaku stewii. - Osobom nieprzyzwyczajonym do charakterystycznego posmaku tej rośliny, mogą nie przypaść do gustu produkty z jej dodatkiem. Jest to powszechny problem sprzedawców produktów słodzonych stewią - mówi Beata Straszewska ze Stewiarnia.pl, która brała udział w konferencji. - Rozwiązaniem tego problemu może być łączenie ekstraktów stewiolowych z liści stewii z innymi słodkimi substancjami pochodzenia naturalnego. W sprowadzanych przez nas do Polski produktach występuje domieszka erytrytolu - słodkiej substancji występującej np. w winogronach, kukurydzy czy gruszkach. W tym połączeniu stewia gwarantuje słodycz i niskokaloryczność, a erytrytol balansuje jej smak - tłumaczy Straszewska.

Na konferencji potwierdzony został fakt, że stewia stanowi optymalny zamiennik cukru i jest alternatywą dla sztucznych słodzików, takich jak aspartam czy sukraloza - ponieważ jest około 300 razy słodsza niż cukier i nie ma kalorii. Naukowcy z wydziałów dentystycznych potwierdzili natomiast brak szkodliwego wpływu stewii na stan zębów, w przeciwieństwie do cukrów powodujących próchnicę.

Jednym z największych konsumentów i producentów stewii na świecie jest Japonia, w której stewia pojawiła się w latach 50', a już 10 lat później zabroniono używania sztucznych słodzików. Warto zauważyć, że w tym kraju wskaźnik otyłości wynosi obecnie 5 proc. W USA, ze zdominowanym rynkiem przez lobby sztucznych słodzików, stewia została najpierw zakazana, by ostatecznie zostać dopuszczoną do użycia w 1995 r. Od ostatnich kilku lat Stany Zjednoczone nadrabiają jednak zaległości - rośnie udział stewii w rynku słodzików, a produkty słodzone glikozydami stewiolowymi wprowadziły największe światowe marki, m.in. Coca-Cola oraz Pepsi.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 946) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH