Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Uzdrowić sytuację na rynku koncentratów z owoców "kolorowych"

  • Autor: Paulina Mroziak, portalspozywczy.pl
  • Data: 19-09-2013, 15:08
Uzdrowić sytuację na rynku koncentratów z owoców
W sezonie 2012/13 w Polsce wyprodukowano ok. 33 tys. ton "innych" koncentratów niż jabłkowy

- Na rynku koncentratów z owoców "kolorowych" borykaliśmy się w tym sezonie z niezadowalającymi dla plantatorów cenami surowców. Są one spowodowane dużą podażą większości tych owoców (głównie porzeczki czarnej) i niewielkim popytem na rynkach zagranicznych - tłumaczy Julian Pawlak, prezes Krajowej Unii Producentów Soków (KUPS).

Z danych IERiGŻ wynika, że produkcja innych zagęszczonych soków owocowych niż jabłkowe utrzymuje się na stabilnym poziomie ok. 30-35 tys. ton, podczas gdy przed akcesją do UE było to ok. 20 tys. ton. W Polsce produkuje się takie koncentraty, jak: wiśniowy, z czarnej porzeczki, aroniowy, malinowy, truskawkowy, z czerwonej porzeczki oraz niszowe smaki jak czarny bez.

- W sezonie 2012/13 w Polsce wyprodukowano ok. 33 tys. ton "innych" koncentratów niż jabłkowy. Na eksport trafiło 95 proc. polskiej produkcji. I w tej dziedzinie zaliczamy się do światowej czołówki. Dominujemy w sektorze czarnej porzeczki i aronii, w przypadku wiśni konkurujemy jedynie z Turcją, a malin - z Serbią. Na rynku truskawek mamy znacznie większą konkurencję w postaci krajów Europy Południowej (te kraje jednak postawiły na owoce deserowe) - tłumaczy dr Bożena Nosecka z IERiGŻ.

W przypadku owoców kolorowych przetwórcy i plantatorzy borykają się z podobnymi problemami. Pierwsi narzekają na coraz niższy popyt i problemy z rzetelnymi danymi, drudzy - na ceny.

Od kilku lat nie tylko w sektorze jabłek widać podnoszenie się jakości produkcji i coraz mniejszą podaż owoców do przetwórstwa. Klasycznym przykładem takiego procesu jest truskawka. - Kiedyś polskim atutem była odmiana Senga Sengana, która była wręcz pożądana przez odbiorców w wielu krajach, a dziś - z powodu wieloletnich niskich cen skupu - już praktycznie się jej nie uprawia, więc polskie koncentraty z tych owoców nie różnią się wiele od tych wyprodukowanych w innych krajach europejskich - mówi poseł Mirosław Maliszewski (PSL), prezes Związku Sadowników RP.

Innym przykładem jest czarna porzeczka, której zbiory w tym sezonie były rekordowe (i niedoszacowane), co było pokłosiem wysokich cen w ubiegłych latach. Ceny w tym roku spadły poniżej 2 zł / kg, a jeszcze dwa lata temu przetwórcy płacili nawet 5 zł.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 834) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH