REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Uzdrowić sytuację na rynku koncentratów z owoców "kolorowych"

  • Autor: Paulina Mroziak, portalspozywczy.pl
  • Data: 19-09-2013, 15:08
Uzdrowić sytuację na rynku koncentratów z owoców
W sezonie 2012/13 w Polsce wyprodukowano ok. 33 tys. ton "innych" koncentratów niż jabłkowy

- Na rynku koncentratów z owoców "kolorowych" borykaliśmy się w tym sezonie z niezadowalającymi dla plantatorów cenami surowców. Są one spowodowane dużą podażą większości tych owoców (głównie porzeczki czarnej) i niewielkim popytem na rynkach zagranicznych - tłumaczy Julian Pawlak, prezes Krajowej Unii Producentów Soków (KUPS).

REKLAMA

Z danych IERiGŻ wynika, że produkcja innych zagęszczonych soków owocowych niż jabłkowe utrzymuje się na stabilnym poziomie ok. 30-35 tys. ton, podczas gdy przed akcesją do UE było to ok. 20 tys. ton. W Polsce produkuje się takie koncentraty, jak: wiśniowy, z czarnej porzeczki, aroniowy, malinowy, truskawkowy, z czerwonej porzeczki oraz niszowe smaki jak czarny bez.

- W sezonie 2012/13 w Polsce wyprodukowano ok. 33 tys. ton "innych" koncentratów niż jabłkowy. Na eksport trafiło 95 proc. polskiej produkcji. I w tej dziedzinie zaliczamy się do światowej czołówki. Dominujemy w sektorze czarnej porzeczki i aronii, w przypadku wiśni konkurujemy jedynie z Turcją, a malin - z Serbią. Na rynku truskawek mamy znacznie większą konkurencję w postaci krajów Europy Południowej (te kraje jednak postawiły na owoce deserowe) - tłumaczy dr Bożena Nosecka z IERiGŻ.

W przypadku owoców kolorowych przetwórcy i plantatorzy borykają się z podobnymi problemami. Pierwsi narzekają na coraz niższy popyt i problemy z rzetelnymi danymi, drudzy - na ceny.

Od kilku lat nie tylko w sektorze jabłek widać podnoszenie się jakości produkcji i coraz mniejszą podaż owoców do przetwórstwa. Klasycznym przykładem takiego procesu jest truskawka. - Kiedyś polskim atutem była odmiana Senga Sengana, która była wręcz pożądana przez odbiorców w wielu krajach, a dziś - z powodu wieloletnich niskich cen skupu - już praktycznie się jej nie uprawia, więc polskie koncentraty z tych owoców nie różnią się wiele od tych wyprodukowanych w innych krajach europejskich - mówi poseł Mirosław Maliszewski (PSL), prezes Związku Sadowników RP.

Innym przykładem jest czarna porzeczka, której zbiory w tym sezonie były rekordowe (i niedoszacowane), co było pokłosiem wysokich cen w ubiegłych latach. Ceny w tym roku spadły poniżej 2 zł / kg, a jeszcze dwa lata temu przetwórcy płacili nawet 5 zł.

CENY HURTOWE

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (11 967) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH