Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Uzdrowisko Szczawnica będzie sprzedawać wodę mineralną

  • Autor: PAP
  • Data: 02-05-2013, 12:03

Uzdrowisko Szczawnica uruchomiło w czwartek nową linię produkcyjną szczawnickich wód mineralnych, tzw. szczaw. Uroczystość odbyła się podczas XIII Święta Wód Szczawnickich.

"Rozpoczynamy rozlew sprzedaż wód mineralnych z pięciu szczawnickich źródeł w pięciolitrowych opakowaniach. To produkt, który pozwoli naszym kuracjuszom kontynuować leczenie po wyjeździe z uzdrowiska" - powiedział PAP prezes Uzdrowiska Szczawnica Krzysztof Mańkowski.

W tym roku Uzdrowisko zamierza wyprodukować 500 tys. litrów pakowanej wody mineralnej. "Budujemy rynek dystrybucyjny, szukamy partnerów w całej Polsce, chcemy, aby nasi kuracjusze mogli dostać szczawnickie wody blisko siebie" - powiedział Mańkowski. Prezes nie wyklucza również w przyszłości sprzedaży wód do innych krajów europejskich.

W Szczawnicy jest osiem źródeł wód mineralnych, ale nie wszystkie z nich będą pakowane i sprzedawane. Do produkcji przewidzianych jest pięć opakowań oznaczonych numerami od 1 do 5, każde przeznaczone do wód pochodzących z innego źródła: Stefan, Jan, Helena, Józefina i Józef.

Linia produkcyjna została uruchomiona w ramach Małopolskiego Regionalnego Programu Operacyjnego na lata 2007-2013 Oś Priorytetowa II Gospodarka regionalnej szansy. Projekt opiewał na kwotę 750 tys. zł, z czego unijna dotacja wyniosła 250 tys. zł.

XIII Święto Wód Szczawnickich, czyli uroczyste otwarcie sezonu uzdrowiskowego, rozpoczęło się mszą w Kaplicy Uzdrowiskowej. Po inauguracji nowej linii produkcyjnej zorganizowano "orszak Szalayowski" - przejazd bryczkami po Szczawnicy, nazwany tak na cześć Józefa Szalya. Ten galicyjski urzędnik pochodzenia węgierskiego jest uznawany za założyciela uzdrowiska.

Podczas imprezy można było posmakować szczawnickich wód mineralnych i potraw sporządzonych na ich bazie. Szczawnickie wody mineralne można pić w Pijalni Wód Mineralnych, która w 2008 r. powróciła na swoje dawne miejsce - na plac Dietla w uzdrowisku. Szefowie kuchni ze Szczawnicy przygotowali m.in. żurek na wodzie ze źródła Józefina, kapuśniarkę z żeberkami na "Helenie", naleśniki na "Wandzie", a także barszcz na "Janie".

Szczawnica jest uzdrowiskiem od połowy XIX w. Nazwa miejscowości pochodzi od kwaśnych wód zwanych przez górali szczawami. Za twórcę uzdrowiska uważany jest Józef Szalay, który w 1876 r. przepisał uzdrowisko Polskiej Akademii Umiejętności. W 1909 r. kurort kupił hrabia Adam Stadnicki. W 1948 r. uzdrowisko zostało znacjonalizowane.

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 356) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH