Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Wody funkcjonalne kontra naturalne wody mineralne

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 03-09-2015, 13:53
Wody funkcjonalne kontra naturalne wody mineralne
Na rynku pojawia się coraz więcej wód z funckjonalnymi dodatkami; fot. shutterstock.com

- Napoje wzbogacane składnikami funkcjonalnymi, takimi jak magnez, kolagen, witaminy powinny być produktami komplementarnymi do naturalnej wody mineralnej, tzn. konsumenci winni taktować je jako uzupełnienie diety i uzupełnienie składników funkcjonalnych w organizmie – mówi serwisowi www.portalspozywczy.pl, Bogdan Szladewski, wiceprezes zarządu, Uzdrowiska Kłodzkie-Grupa PGU, producent Staropolanki i Wielkiej Pieniawy.

- Codziennie z kości do krwioobiegu wydzielane jest ok. 800-1000 mg wapnia, co oznacza, że tyle samo powinno zostać dostarczone w diecie aby uzupełnić wartość mineralną kości. Jeśli dieta nie pozwoli organizmowi na odbudowanie niezbędnego zapasu, będzie to miało stopniowo negatywny wpływ na zdrowie. Ważne też, aby składniki uzupełniane były w odpowiednich proporcjach, a to właśnie gwarantują produkty funkcjonalne o zrównoważonym składzie. Na przykład prawidłowe wbudowywanie wapnia w kość zachodzi w organizmie dopiero przy proporcji wapnia do fosforu 1:1. Większości składników mineralnych nie można traktować niezależnie, natomiast trudno samemu obliczać zapotrzebowanie - stąd oferta dostarczania przez produkty funkcjonalne kompleksu składników we właściwej proporcji. Nie bez znaczenia jest również nasz tryb życia, który wpływa na to, jakich składników mineralnych potrzebujemy najbardziej – tłumaczy Bogdan Szladewski.

Na rynku pojawia się coraz więcej wód źródlanych z dodatkiem magnezu czy wapnia. Czy są one zdrowsze od wód mineralnych.

- Trudno w taki sposób różnicować te dwie odrębne kategorie wód. Pamiętajmy, że woda źródlana ma zwykle niewielką ilość pierwiastków typu magnez, wapń, ale ich zawartość jest uwarunkowana wyłącznie geologicznie, bez ingerencji człowieka. Natomiast woda źródlana wzbogacona o magnez, czy wapń przestaje być wodą źródlaną i staje się wodą stołową, niemniej jednak dodany magnez czy wapń może dawać pożądane skutki fizjologiczne, pod warunkiem, że ilość magnezu i wapnia nie jest mniejsza niż 150 mg/l dla Ca i 50 mg/l dla Mg – komentuje Bogdan Szladewski.

Jak podkreśla, mówiąc o zdrowotnych właściwościach wody, pierwszorzędną rolę odgrywają wody mineralne, a szczególnie te naturalnie mineralizowane. - Zawarte w nich składniki mineralne mogą stanowić świetne uzupełnienie codziennie traconych z organizmu minerałów. Składniki mineralne regulują właściwie wszystkie funkcje życiowe – na przykład magnez, który stabilizuje m.in. pracę układu naczyniowo-sercowego, przyczynia się do ograniczenia chorób serca. Udowodniono, że mieszkańcy okolic w których występuje woda bogata w magnez znacznie rzadziej doświadczają zawałów serca. A to tylko jeden z wielu przykładów – mówi.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Ja 01-10-2015, 18:00:
Niestety nasze prawo nie jest przygotowane na rozwój nowych kategorii produktów. Wg niego rozróżniamy albo wody, albo napoje. Niestety wiąże to ręce producentom i przy okazji niejednokrotnie wprowadza konsumenta w błąd.

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 478) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH