REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Burak cukrowy a unijny rynek cukru

  • www.wiesjutra.pl
  • Autor: Prof. dr hab. inż. Franciszek Kapusta
  • Data: 17-03-2011, 11:25

Cukier stał się produktem powszechnego użytku, wykorzystywanym nie tylko do celów spożywczych - jego wytwarzanie ma długą i ciekawą historię. Datowane od starożytności cukrownictwo trzcinowe, rozwijało się w krajach podzwrotnikowych, na obszarach pomiędzy 30°N i 30°S. Na początku XVI w. do oczyszczania syropu zaczęto stosować mleko wapienne, a następnie - ze względu na niedostateczne oczyszczenie przywożonego cukru trzcinowego uruchomiono rafinerie w Europie. W drugiej połowie XVI w. wiele ich powstało w Anglii, pod koniec XVII w. założono rafinerię w Dreźnie - na potrzeby Saksonii i Polski, a w XVIII stuleciu w Rosji i Austrii. Na ziemiach polskich pierwsza rafineria powstała w Bydgoszczy w 1774 roku.

REKLAMA

Wstęp

Cukrownictwo buraczane rozwijało się na obszarach uprawy buraka cukrowego - w Europie między 37° i 67°N. Pierwsze na świecie cukrownie buraczane powstały na początku XIX wieku:

  • w 1802 r. na obecnych ziemiach polskich zbudowana przez F.K. Acharda w Kunem (ob. Konary koło Wołowa na Dolnym Śląsku),
  • w 1806 r. w Passy (k. Paryża) zbudowana przez B. Delesserta. Następnie zbudowano cukrownię w Alabjewie (k. Tuły) w Rosji, nieco później w Czechach. Szybki rozwój europejskiego cukrownictwa buraczanego nastąpił wskutek blokady kontynentalnej Wlk. Brytanii, zarządzonej przez Napoleona I, wstrzymującej dowóz do Europy kolonialnego cukru trzcinowego.
Na obszarach dzisiejszej Polski cukrownictwo rozwinęło się najpierw na Śląsku, na innych terenach pierwsze cukrownie powstały w latach 1820-1826. Do połowy XIX w. zbudowano ich 130. Dalszy rozwój cukrownictwa zahamowało wprowadzenie w latach 1850-1951 wysokiej akcyzy-w 1856 r. funkcjonowało tylko 96 cukrowni, głównie na Śląsku i w Królestwie Polskim. Od końca lat 70. XIX w. nastąpił szybki rozwój cukrownictwa w zaborze pruskim. W obecnych granicach Polski działało w 1913 roku ok. 140 cukrowni, produkujących ok. 1 min t cukru (35 lat wcześniej - 108 tys. t), z tego ok. 400 tys. t w zaborze pruskim, ok. 300 tys. t na Śląsku i ok. 215 tys. t w Królestwie Polskim. Natomiast w 1924 r. działało 75 cukrowni (dla porównania: w 1913 r. na tym obszarze było ich 86), a w 1937 r. już tylko 61 [Kapusta 2005].

Na ziemiach polskich po II wojnie światowej wiele cukrowni było zniszczonych, a te zaś, które przetrwały były rozmieszczone bardzo nierównomiernie na terytorium kraju. Ponadto, moc przerobowa cukrowni była niewystarczająca w stosunku do potrzeb (przerobu surowca i produkcji cukru). Zdecydowano więc o odbudowie zniszczonych cukrowni, a także o budowie pięciu nowych we wschodniej części Polski. Rezultatem tych działań było 78 czynnych zakładów. Na przełomie XX i XXI w. cukrownictwo polskie zostało zrestrukturyzowane, w wyniku tego powstało pięć spółek cukrowych, w tym cztery z kapitałem zagranicznym.

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Katarzyna 17-03-2011, 17:05:
Witam, gdzie mogę znaleźć tebele, któe są analizowane w tekście?

Zobacz wszystkie komentarze (1)

REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (28 274) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH