REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Możliwości wykorzystania owoców krajowych do produkcji win owocowych

  • www.wydawnictwo.ue.wroc.pl
  • Autor: Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu, Nauki Inżynierskie i Technologie 1(16)-2015, ISSN 2080-598, Klaudia Dąbrowska, Alicja Mańka, Małgorzata Krzywonos
  • Data: 16-02-2016, 14:08
Możliwości wykorzystania owoców krajowych do produkcji win owocowych
fot. pixabay.com

Dokonano przeglądu piśmiennictwa na temat możliwości wykorzystania krajowych jabłek, aronii, wiśni, czarnej porzeczki i innych tego typu produktów do produkcji win owocowych. Scharakteryzowano te owoce pod kątem zawartości związków polifenolowych, przeciwutleniaczy i in. Związki te mogą zapobiegać m.in. chorobom serca i naczyniowym; mają działanie przeciwkancerogenne, a także łagodzą ból i przeciwdziałają stresowi.

REKLAMA

Wiele owoców wykorzystuje się do produkcji win owocowych zarówno w przemyśle, jak i w warunkach domowych. Na podstawie dostępnej literatury można stwierdzić, że możliwe jest uzyskanie win o bardzo dobrej jakości oraz wyrazistym, pełnym smaku, który jest całkiem odmienny od smaku wina gronowego.

1. Wstęp

Na przełomie ostatnich lat obserwuje się znaczny wzrost zainteresowania zdrowiem, odpowiednim odżywianiem i zapobieganiem chorobom. W związku z tym ludzie przywiązują większą uwagę do tego, jakiego rodzaju pokarmy i napoje spożywają. W telewizji, prasie i Internecie coraz więcej mówi się o konieczności częstego jedzenia owoców i warzyw, a także ich przetworów. Naukowcy na każdym kroku starają się udowodnić, że składniki zawarte w owocach i ich przetworach są korzystne dla zdrowia ludzkiego i przyczyniają się do zapobiegania wielu chorobom oraz stresowi. Owoce zawierają wiele różnych składników bioaktywnych (związki fenolowe, w tym flawonoidy, i kwasy fenolowe, karotenoidy) o właściwościach przeciwutleniających, a także bardzo ważne w codziennej diecie witaminy. Spożywanie owoców bogatych w fenole roślinne korzystnie wpływa m.in. na przeciwdziałanie chorobie wieńcowej serca oraz zahamowanie skurczy żołądkowo-jelitowych [Rupa- singhe, Clegg 2007].

Według Głównego Urzędu Statystycznego spożycie wina przez Polaków wzrosło o prawie 50% (w roku 2000 było to 50 040 litrów, a w 2014 r. - 99 135 litrów). W przyszłych latach można się więc spodziewać jeszcze większego wzrostu. Przewiduje się, że w roku 2017 Polacy łącznie wypiją około 107 000 litrów tego trunku [GUS 2014]. Tendencj a wzrostowa dotyczy nie tylko win gronowych, ale także owocowych, które przez lata kojarzone były jedynie z tanimi wyrobami, o niskiej jakości. GUS podaje, że po kilku latach spadków w 2013 r. produkcja win owocowych zwiększyła się o 4,7%, natomiast w pierwszym kwartale 2014 r. wzrosła o 12,8% [Drewnowska 2014]. Wzrost ten można tłumaczyć obniżeniem przez Ministerstwo Finansów akcyzy na nie ze 158 do 97 zł za litr. Marki „premium”, na które przypada dziś nieco ponad 20% sprzedaży win owocowych, będą zwiększać udziały w rynku, kosztem tanich produktów [Drewnowska 2014].

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (11 967) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH