Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prezes KSC: Na rynku cukru czeka nas rewolucja i wojna cenowa (wywiad)

  • Autor: PAP
  • Data: 18-04-2017, 08:52
Prezes KSC: Na rynku cukru czeka nas rewolucja i wojna cenowa (wywiad)

Zniesienie limitowania produkcji cukru, które nastąpi 1 października tego roku, spowoduje rewolucję na rynku cukru. Przede wszystkim koncerny będą walczyć cenowo, cena cukru może się obniżyć - mówi PAP prezes Krajowej Spółki Cukrowej S.A. Paweł Piotrowski.

Od 1 października nie będzie już limitowania produkcji cukru w Unii Europejskiej; czy obawia się pan zniesienia kwot?

P.P.: Zniesienie ograniczeń w produkcji cukru jest już przesądzone, ale dla Polski decyzja taka jest trudna do zaakceptowania. W Polsce działają cztery koncerny cukrowe, trzy niemieckie (Pfeifer & Langen Polska S.A., Nordzucker Polska S.A. oraz Suedzucker Polska S.A.) i Krajowa Spółka Cukrowa S.A., która ma 40-proc. udział w polskim rynku cukru. Niemieckie koncerny działają już od kilkudziesięciu lat w oparciu o korzystne regulacje, jakie stworzyła w poprzednich latach Unia Europejska.

KSC S.A. jest stosunkowo nową spółką, powstałą w 2002 r. z połączenia kilku państwowych spółek cukrowych zrzeszających dwadzieścia kilka cukrowni. Jej rozwój był trudny, wiele nierentownych cukrowni trzeba było zamknąć, a pozostałe zmodernizować. Mimo wielu problemów spółka przetrwała i obecnie osiąga dobre wyniki finansowe. Zniesienie limitowania produkcji będzie ogromnym wyzwaniem, gdyż trzeba będzie się zmierzyć wprost z innymi producentami cukru na polskim rynku.

Co może stać się po 1 października?

P.P.: Może nie od razu po zniesieniu kwot, ale będzie "wojna cenowa". Każda z firm będzie chciała uzyskać jak najlepszą pozycję na rynku, np. obniżając ceny cukru. Dlatego uważam, że cena cukru na rynku europejskim spadnie. Koncerny niemieckie silnie powiązane z matkami-spółkami w Niemczech będą mogły bardziej elastycznie działać na rynku, tym bardziej, że Niemcy są drugim po Francji producentem cukru w UE, a ich udział w unijnym rynku cukru wynosi aż 45 proc. Sytuacja producentów w bardzo dużym stopniu będzie zależała od ceny tego produktu w Europie i na rynkach światowych.

Jak zachowają się koncerny w Polsce, czy będą zwiększały produkcję cukru?

P.P. To widać już po kampanii cukrowniczej bieżącego roku obrotowego (2016/2017). W stosunku do poprzedniej kampanii areał uprawy buraków cukrowych wzrósł o 18 proc. (do 203 tys. ha), o ponad 20 proc. wzrosły plony, a produkcja cukru osiągnęła ponad 2 mln ton. Jest to najlepszy wynik od roku 2002/2003.

Warto też zauważyć, że krajowy limit produkcji cukru wynosi 1,4 mln ton, przy krajowym spożyciu na poziomie ok. 1,65 mln ton. Pomimo deficytu cukru na rynku krajowym produkcja wykraczająca ponad przydzielony limit mogła być zagospodarowana jedynie poprzez eksport do innych krajów.

CENY HURTOWE

KOMENTARZE: (3)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • cukrownik 21-04-2017, 14:45:
Tu pozwole sobie nie zgodzic sie z kolega z Torunia - trzymanie wszystkich jajek w jendym koszyku tez jest ryzykowne - szczegolnie teraz kiedy cukier bedzie narazony na duze wahania - podazy, a co za tym idzie ceny. Silna grupa spozywcza, korzystajaca z synergii, mogaca oferowac klientom wachlarz produktow spozywczym ma sens. Szkoda tylko, ze niezbyt dobrze ta synergie KSC wykorzystuje. Bede szczery I powiem, ze zeby KSC bylo rentowne na dluzsza mete, konieczne jest zamkniecie kilku zakladow produkcyjnych. Przykre, ale prawdziwe. W Wielkiej Brytanii (gdzie kosztowo cukier sie produkcuje najtaniej w Europie) 4 cukrownie robia wiecej cukru niz KSC w bodajze 7. Nie ma juz kwot, wiec bedzie mozliwosc scalania/przenoszenia produkcji burakow w rejony, gdzie bardziej sie oplaca plantacja burakow. To zrobili Anglicy - cukrownie buraczane sa wszystkie zgromadzone w jednym koncu kraju - tam, gdzie najbardziej sie oplaca produkcja burakow. Co do konfekcji I specjalistycznych cukrow - to tylko maly procent calego rynku cukru - zwykle nie jest on za bardzo rentowny, wiec akurant nie wydaje mi sie, ze rozdrabnianie produkcji na wiele asortymentow to dobre wyjscie - jak chce sie szeroki wachlarz produktow - mozna po prostu kupic te niszowe I oferowac pod swoja marka - co zreszta wielu robi. Zgadzam sie, ze cena surowca ma najwieksze znaczenie - stad KSC powinna inwestowac nie w handlowcow ale w agrotechnikow I wiedze plantatorow -wiecej pieniedzy jest dla KSC na polu niz przy sprzedazy. Patrzac na plony cukru z ha szczegolnie we Francji widzi sie dosc ostry trend w gore I KSC powinno dazyc do tego samego - to pozwala ciac koszty buarka bez uszczerbku profitow dla plantatora. Na koniec zgadzam sie kompletnie - polityka I dobre zarzadzanie firma nie ida w parze. W moich oczach p. prezes sie bardzo tym wywiadem skompromitowal - wypadaloby wiedziec o czym sie mowi, a tak wychodzi nastepny Misiewicz... Szkoda
  • Polski Cukier Toruń 20-04-2017, 21:27:
Zgadzam się z przedmówcą, ze ten wywiad do przygotowanie do twardego lądowania oraz zasłona dymna. Prezes największego producenta cukru nie rozumie reguł jego działań nie tylko w EU, ale i na świecie. Ale co się dziwić skoro to tylko osoby z nadania nocnego i to max. do kolejnych wyborów. Co oni mogą wnieść do firmy, jak wspierać, rozwijać i motywować ludzi. Produkcja cukru z buraka jest konkurencyjna w stosunku do produkcji z trzciny cukrowej w takich krajach jak Francja, Niemcy, Polska i Ukraina. Dodatkowo mniejsi gracze Benelux i Dania. Tam produkcja wzrośnie ceny lekko spadną (normalne), ale wzrośnie export do krajów Północy i Południa Europy, gdzie produkcja cukru będzie się naturalnie zmniejszać. To wielka szansa dla naszych cukrowni, gdyż dodatkowo znika limit na export poza EU, a świat konsumuje cukru coraz więcej i się nie zatrzyma, tak długo , jak będzie nas przybywać. Szkoda tych ostatnich lat, ze nasza rodzima firma zamiast inwestować w infrastrukturę, rozwój produktów, szkolenia i dobór kadry handlowej, to sponsoruje w nierentowne lub słabe podmioty spożywcze, aby kolejni politycy mieli ciepłe posadki. Plantatorzy też nie lepsi tylko pilnuje wysokich cen za buraki, a reszta ich nie interesuje, chociaż to cena surowca ma kluczowe znaczenie kosztowe. Czy spółki zależne jak Pszczółka zawojowały rynek słodyczy = chociaż mają taki dostęp do cukru, to samo z marką ketchupu Dworski, maką, czy skrobią. W tym czasie inna firma cukrowa operująca na rynku polskim (nie wymienię nazwy, aby nie było to kryptoreklamą) poszła tak do przodu w technice, poszerzeniu oferty produktowej i strategii na przyszłość, ze KSC nawet już ich nie widzi na widnokręgu. Każdy kto kupuje w sklepach cukier lub jego pochodne pewnie się domyśli, nie wspominając o ofercie dla przemysłu. No cóz komu w KSC zależy na zwiększeniu wartości spółki, przecież niezależnie od wyniku i tak cały zysk zostanie zabrany na inne ważne (socjalne) cele naszego rządu.
  • cukrownik 18-04-2017, 10:11:
Nie wiem, czy Pan prezes ma dostep do swiatowych informacji dotyczacych kosztow produkcji cukru. Raczej watpie - bo jezeli mialby wiedzialby, ze produkcja cukru z burakow w niektorych krajach europejskich jest porownywalna kosztowo z produkcja cukru z trzciny (w niektorych krajach produkcja cukru trzcinowego jest drozsza niz w Europie z burakow - np. wiekszosci Afryki). Cukier trzcinowy to nie tylko Brazylia - a ci z uwagi na skale ale takze na plony, wsparcie fiskalne rzadu, fakt, ze w glowym rejonie plantacyjnym nie trzeba trzciny nawadniac - maja niskie koszty produkcji. Ale trzeba tez wziac pod uwage, ze cukier nawet bardzo tani z Brazylii trzeba jeszcze przewiezc do Europy I tutaj go rafinowac - a to koszty. W sumie wychodzi prawie na to samo co cukier buraczany - w zaleznosci od koniunktury czasami koszty produkcji z burakow sa wyzsze, a czasmi nizsze niz rafinacja (nawet bez cel - cukier z krajow EBA). Przy powiekszeniu skali produkcji w Europie koszt produkcji cukru z burakow jeszcze spadnie. Zreszta wystarczy spojrzec na rafinerie cukru w Portugalii czy w UK - jade na 50-70% wydajnosci, bo nie sa w stanie konkurowac z cukrem buraczanym.Wydaje sie,ze pan prezes snuje czarne wizje, zeby z gory uzasadnic potencjalne problemy - tak P&L, Nordzucker czy Sudzucker maja wsparcie firm matek, ale nie beda oni pompowac pieniedzy do Polski, zeby dumpingowac ceny I wyrzucic KSC z rynku. Zreszta KSC ma rowniez silnego wlasciwiela - polski rzad?

Zobacz wszystkie komentarze (3)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 394) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH