REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Sukces na chłodno

  • Autor: Magdalena Brzózka
  • Data: 20-05-2013, 12:42

Polskie mrożonki trafiają na stoły konsumentów z całej Unii. Jesteśmy największym w UE eksporterem mrożonych owoców i drugim mrożonych warzyw zarówno na potrzeby przemysłu przetwórczego, jak i mrożonek konsumenckich.

REKLAMA

Według szacunkowych danych Głównego Urzędu Statystycznego w 2012 r., produkcja mrożonych warzyw (w przedsiębiorstwach zatrudniających 50 osób i więcej) w kraju była rekordowa, wzrosła o 9,5 proc. porównaniu z 2011 r. i ukształtowała się na poziomie 566 tys. ton (ponad 50 proc. produkcji wszystkich przetworów warzywnych).

Produkcja mrożonych owoców i orzechów w ubiegłym roku wzrosła natomiast o 3,1 proc. w stosunku do 2011 r. i ukształtowała się na poziomie 312 tys. ton.

Eksport przetworów owocowo-warzywnych w 2012 r. ukształtował się na poziomie 1248 tys. ton, z czego 635 tys. ton stanowiły mrożone owoce i warzywa. Jego wartość wyniosła 1447 mln euro, z czego 45 proc. stanowiły mrożonki.

- Obserwując tendencje zmian eksportu, można zauważyć, że sprzedaż zagraniczna przetworów warzywnych zarówno pod względem wolumenu, jak i wartości wzrasta, choć dynamika ta wyhamowała na przestrzeni ostatnich 5 lat, szczególnie w 2009 roku, czemu mogło przysłużyć się spowolnienie na rynkach europejskich. Eksport przetworów owocowych, w tym też mrożonych owoców, nie wykazuje tendencji wzrostowych. Jego wielkość jest uwarunkowana głównie wahaniami produkcji owoców i zmianami ich cen - mówi Mariusz Dziwulski, analityk BGŻ.

Kluczowy eksport

Stanisław Sulima, prezes Eskimosa, twierdzi, że analizując wielkość produkcji na przestrzeni kilku ostatnich lat, można zauważyć, że w przypadku owoców mrożonych jest ona stabilna i bardziej zależna od warunków pogodowych i związanych z nimi wahań podaży poszczególnych asortymentów, niż od sytuacji gospodarczej w Europie - która jest głównym odbiorcą.

- Dane dotyczące eksportu mrożonych owoców też to potwierdzają.

Według szacunków w 2012 r., zanotowaliśmy wzrost sprzedaży o ok. 15 proc. w stosunku do roku poprzedniego, mimo mniejszej produkcji.

W przypadku mrożonych warzyw, na przestrzeni całej dekady systematycznie z roku na rok rośnie wielkość produkcji i eksportu, którego wzrost w 2012 r. w stosunku do 2011 r. szacowany jest na ok. 20 proc. Niestety, uzyskiwane ceny w tej grupie spadły dość istotnie, średnio ok. 18 proc. Jak wynika z danych statystycznych, kryzys nie wpływa na spożycie mrożonek, bo rośnie produkcja i eksport, tylko jest wykorzystywany do obniżania cen, co negatywnie wpływa na wyniki zarówno producentów, jak i przetwórców warzyw - twierdzi prezes Eskimosa.

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (21 484) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH