Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Systemy produkcji ziemniaka stosowane w kraju - ich wady i zalety

  • www.wiesjutra.pl
  • Autor: Dr Wojciech Nowacki
  • Data: 17-03-2011, 11:20

Pomimo drastycznego w ostatnich dziesięcioleciach ograniczenia skali uprawy ziemniaka do aktualnego poziomu około 500 tysięcy hektarów, jest on w dalszym ciągu w Polsce gatunkiem dość popularnym w wielu gospodarstwach rolnych. Szacuje się, że jeszcze ok. 1 milion gospodarstw rolnych uprawia w naszym kraju ziemniaki.

W ostatnich latach, wraz z ograniczeniem powierzchni następuje proces polaryzacji skali i technologii produkcji ziemniaka. Dla mniejszych gospodarstw zakładających małe plantacje, ziemniaki są źródłem samozaopatrzenia dla rodziny jako warzywo o bogatych tradycjach kulinarnych i jako pasza dla zwierząt gospodarskich, a nadwyżki zbiorów sprzedane na lokalnym rynku stanowią często liczący się dochód finansowy. Dla większych gospodarstw wybitnie rynkowej orientacji, uprawa ziemniaka (chociaż trudna), stanowi często specjalizację przynoszącą dość znaczne przychody w działalności rolniczej.

Zróżnicowane wymagania rynku oraz trwający nieustannie w świecie, a także w naszym kraju zachodzący postęp biologiczny techniczny wymusiły stosowanie w uprawie ziemniaka zróżnicowanych systemów produkcji oraz specjalistycznych technologii uprawy. Obok stosowanych powszechnie systemów konwencjonalnych pojawiły się także systemy certyfikowane. W ramach każdego systemu są stosowane różne technologie uprawy, związane z kierunkiem użytkowania zbiorów ziemniaka.

KONWENCJONALNE SYSTEMY UPRAWY

Uprawa niskonakładowa (ekstensywna)

Najbardziej rozpowszechnionym aktualnie w uprawie ziemniaka w Polsce jest niskonakładowy system konwencjonalny. Obejmuje on około 70% całkowitego areału uprawy ziemniaka. Jest on stosowany na małych plantacjach i dlatego spotykany w dużej liczbie gospodarstw rolnych. Specyficznymi cechami tego systemu są:

  • niski wskaźnik użycia kwalifikowanego materiału sadzeniakowego,
  • niski poziom nawożenia mineralnego lecz rekompensowanego powszechnym stosowaniem obornika,
  • uproszczona pielęgnacja mechaniczna, wąskie międzyrzędzia (50 lub 62,5 cm),
  • sporadyczne wykonywana ochrona roślin przed chorobami grzybowymi (0-2 zabiegi w okresie wegetacji),
  • niski stopień mechanizacji prac uprawowych. Konsekwencją stosowania tego systemu jest niski i niestabilny
  • plon, wysoki udział plonu odpadowego oraz generalnie niska rentowność produkcji.
System zrównoważony

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 812) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH