Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Wiceprezes PTTŻ: Trzeba uregulować rynek żywności prozdrowotnej

  • Autor: Adam Domagała, portalspozywczy.pl
  • Data: 05-03-2009, 14:54
Wiceprezes PTTŻ: Trzeba uregulować rynek żywności prozdrowotnej

Rynek żywności ekologicznej i prozdrowotnej rozwija się w Polsce dynamicznie. Problem w tym, że wielu producentów bezpodstawnie reklamuje część swoich produktów jako żywność funkcjonalną. - Cały segment żywności ekologicznej jest już uregulowany, więc tutaj nie ma problemu. Natomiast w przypadku żywności funkcjonalnej wciąż mamy do czynienia z nadużyciami i mieszaniem pojęć - mówi prof. dr hab. Krzysztof Krygier, wiceprezes Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności.

W każdym sklepie spożywczym znajdziemy co najmniej kilka lub kilkanaście produktów poprawiających zdrowie, urodę itd. Często jest to jedynie marketing, ponieważ producenci, nawet dodając do tych produktów witaminy, czy mikroelementy nie dbają o przeprowadzenie badań, które mogłyby potwierdzić ich działanie i wpływ na nasze zdrowie.

- W naszym kraju nie ma obecnie na rynku prawie wcale produktów funkcjonalnych. Tak naprawdę powszechnie dostępne są jedynie dwa produkty (Benecol i Flora Proactiv), które spełniają właściwości prozdrowotne, czyli są one potwierdzone niezależnymi badaniami klinicznymi. Jenak wkrótce może się to zmienić. Dzięki badaniom EFSA, czyli Europejskiego Urządu ds. Bezpieczeństwa Żywności powstanie raport według którego producenci będą mogli kategoryzować produkty pod tym kontem. Tylko z Polski do badania zostało zgłoszonych ok. 900 produktów. Dzięki temu można mieć nadzieję, że rynek będzie uregulowany i nie będzie dochodziło do nadużyć - podkreśla Krzysztof Krygier.

Druga sprawa, która ma znaczący wpływ na rynek, to świadomość konsumenta. - W Polsce może 20 proc. społeczeństwa wie co to jest żywność prozdrowotna. W Belgii już 5 lat temu kategorię tę rozpoznawało ponad 50 proc. społeczeństwa. Dlatego wiele firm nie chce wprowadzać na polski rynek produktów prozdrowotnych, ponieważ konsument nie wie z czym ma do czynienia. Mimo wszytko powoli się to zmienia, a rynek będzie się rozwija również dlatego, że zdrowie Europejczyków i Amerykanów jest coraz słabsze. Połowa zgonów w Europie i Ameryce wynika z chorób układu krążenia. To jest kwestia edukacji - dodaje Krzysztof Krygier.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (5)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • kb 16-01-2011, 18:04:
"Dzięki badaniom EFSA, czyli Europejskiego Urządu ds. Bezpieczeństwa Żywności powstanie raport według którego producenci będą mogli kategoryzować produkty pod tym KONTEM"!!!!!????
  • kb 16-01-2011, 18:01:
"żywności funkcjonalnej został już szczegółowo uregulowany w 2006 roku a teraz czekamy na efekty kontroli przestrzegania przepisów, a tym samym poprawę znakowania i reklamy" a jakie konkretnie dokumenty regulują sprawę żywności funkcjonalnej??
ni znany jest tylko rozporządzenie w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących produktów spożywczych....
  • pozdrawiam 09-03-2009, 12:10:
Ta wypowiedź wprowadza producentów żywności w bardzo duży błąd. Rynek tzw. żywności funkcjonalnej został już szczegółowo uregulowany w 2006 roku a teraz czekamy na efekty kontroli przestrzegania przepisów, a tym samym poprawę znakowania i reklamy.

Zobacz wszystkie komentarze (5)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 786) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 266)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH