Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Owoce i warzywa

Wytrawne sosy mają swoje miejsce w branży piekarniczej - wywiad z firmą Kotaniec

- Piekarnie oferują wiele ciekawych produktów łamiąc konwenanse – tzw. wyroby fusion: wytrawne drożdżówki czy croissanty – dotychczas powszechnie dostępne na słodko. Co więcej półki są pełne dodatków. Jest na to rynek a potencjał dalszego rozwoju jest olbrzymi. O popyt również się nie martwimy - mówi w rozmowie z serwisem www.portalspozywczy.pl Łukasz Kotaniec, członek zarządu firmy Kotaniec – producenta sosów Folwark.

Wytrawne sosy mają swoje miejsce w branży piekarniczej - wywiad z firmą Kotaniec
Łukasz Kotaniec, członek zarządu firmy Kotaniec – producenta sosów Folwark/ fot. materiały prasowe

Jak wygląda współpraca Państwa firmy z sektorem piekarniczym? Jaki jest potencjał rozwoju tego rynku i rozwoju Państwa oferty w tym zakresie?

Uznaliśmy, że sektor piekarniczy jest bardzo dobrym obszarem, który może być zainteresowany naszymi sosami – widzieliśmy duży potencjał i zastosowanie w tej branży. Ponad 2,5 roku temu rozpoczęliśmy współpracę z dystrybutorem zaopatrującym piekarnie i cukiernie, która oferowała sosy Folwark swoim klientom. Współpraca dynamicznie się rozwijała zaopatrując kolejne oddziały w nasze produkty. Przekonaliśmy się, że to był dobry ruch.  Pozostali dostrzegli potencjał i z nimi również nawiązaliśmy współpracę.  W chwili obecnej nasza dystrybucja do branży piekarniczej pokrywa cały kraj.

Rozpoczęliśmy od jednego sosu - sosu Cygan, który powstał z myślą o branży piekarniczej. Po niedługim czasie portfolio sosów poszerzyło się o kolejne pozycje do wypieku m.in. salsa, leczo i sos musztardowy do wypieku. Cały czas wprowadzamy nowe warianty przygotowane specjalnie dla naszych klientów.

Piekarnie oferują wiele ciekawych produktów łamiąc konwenanse – tzw. wyroby fusion: wytrawne drożdżówki czy croissanty – dotychczas powszechnie dostępne na słodko. Co więcej półki są pełne dodatków (takich jak paszteciki, grissini, ciabatty) oraz gotowych dań (mini pizze, zapiekanki, kanapki). Jest na to rynek a potencjał dalszego rozwoju jest olbrzymi. O popyt się nie martwimy. Uważnie obserwujemy rynek i widzimy, że Polacy wybierają ciekawe, dobre jakościowo produkty, za które są gotowi zapłacić dużo więcej.

Jakie są trendy na rynku piekarniczym? Jakie dodatki piekarnicy najchętniej stosują?

Trendy na rynku piekarniczym są analogiczne do trendów w wielu sektorach FMCG. Klienci poszukują nowych, niestandardowych produktów o wysokiej jakości. Aktualnie piekarnie oferują dużo większy asortyment poza tradycyjnymi wypiekami. Półka poszerza się o wiele różnych dodatków piekarniczych do zup, sałatek. Wyroby same w sobie stanowią również przekąski. Branża piekarnicza okazała się bardzo kreatywna. W odpowiedzi na potrzeby klientów zespoły RND wprowadzają coraz bardziej wyszukane produkty.

Jakie są gusta polskich konsumentów? Po wyroby piekarnicze z jakimi dodatkami sięgają najchętniej?

Poza tradycyjnymi wypiekami Polacy chętnie sięgają po pieczywo z dodatkami, przekąski piekarnicze. Widzimy to po blisko 100 proc. wzrostach rok do roku naszych sosów do tej branży. Z naszymi partnerami rozmawiamy o kolejnych nowych produktach – wytrawnych – bo po takie Polacy najchętniej sięgają.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Kotaniec RSS ALERT    /    Łukasz Kotaniec RSS ALERT    /    Folwark RSS ALERT

KOMENTARZE (1)

  • bb 2016-08-12 09:56:23
    Niestety branza piekarnicza jest bardzo kreatywna w dodawaniu roznych miksow to pieczywa, ktore nawet nie pachnie juz, o smaku nie wspomne.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.221.147.93
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku

Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

portalspozywczy.pl w social media

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.