Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Owoce i warzywa

10 proc. Amerykanów ma alergię pokarmową. 20 proc. myśli, że ją ma

Szacuje się, że ponad 10 procent dorosłych mieszkańców USA, czyli ponad 26 milionów osób, ma alergię pokarmową. Natomiast aż ponad 19 procent uważa, że jest uczulona na jakiś pokarm, choć w rzeczywistości jest inaczej - czytamy na łamach „JAMA Network Open”.

10 proc. Amerykanów ma alergię pokarmową. 20 proc. myśli, że ją ma
fot. shutterstock

Autorami publikacji  są naukowcy z Northwestern University w Chicago oraz Ann & Robert H. Lurie Children's Hospital (także w Chicago). Zespołem badawczym kierowała dr Ruchi Gupta, a wyniki są oparte na reprezentatywnym badaniu ponad 40 tys. dorosłych z całego kraju.

"Nasze obliczenia dowiodły, że choć 1 na 10 dorosłych Amerykanów ma alergię pokarmową, to prawie dwa razy więcej uważa, że ją ma. Tymczasem to nieprawda, a objawy, które ludzie biorą za alergię, w rzeczywistości mogą być nietolerancją pokarmową lub innym stanem związanym z jedzeniem - mówi dr Gupta. - Dlatego niezwykle ważne jest, aby przed całkowitym wyeliminowaniem jakiegoś pokarmu z diety, lekarz przeprowadził u nas odpowiednie badania i wystawił diagnozę". Specjalistka dodaje, że dopiero, gdy alergia pokarmowa zostanie potwierdzona, można przystąpić do eliminacji niektórych składników z jadłospisu. Ważne jest także to, aby osoby faktycznie uczulone były szczegółowo edukowane w zakresie rozpoznawania objawów anafilaksji oraz metod podawania epinefryny (adrenaliny).

W trakcie badania naukowcy odkryli, że tylko połowa dorosłych, którzy twierdzą, że cierpią na alergię pokarmowa, została zdiagnozowana przez lekarza. Okazało się także, że mniej niż 25 procent spośród uczulonych osób ma aktualną receptę na epinefrynę.

"Zaskoczyło nas, że alergie na pokarm u dorosłych są aż tak powszechne - mówi dr Gupta. - Co ciekawe, u prawie połowy uczulonych osób przynajmniej jedna z alergii pokarmowych rozwinęła się już w życiu dorosłym".

"Potrzebujemy więcej badań, aby zrozumieć, dlaczego tak się dzieje i jak możemy temu zapobiec" - dodaje badaczka.

Dane dane zebrane w trakcie badania wskazują, że najbardziej rozpowszechnionymi alergenami pokarmowymi wśród dorosłych w USA są: skorupiaki (dotyczą 7,2 mln dorosłych), mleko (4,7 mln), orzeszki ziemne (4,5 mln), orzechy (3 mln), ryby (2,2 mln), jaja ( 2 mln), pszenica (2 mln), soja (1,5 mln) oraz sezam (0,5 mln).

"Nasze wyniki pokazują, że skorupiaki są głównym alergenem pokarmowym u dorosłych oraz, że alergia na ten pokarm rozwija się zwykle w wieku dorosłym, po czym zostaje z człowiekiem przez resztę życia - podsumowuje dr Gupta. - Dlaczego akurat skorupiaki stanowią taki problem? Mamy zamiar wyjaśnić to w czasie kolejnych badań".

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

alergie pokarmowe RSS ALERT    /    żywność RSS ALERT    /    alergie RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 18.212.92.235
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.