13 lipca obchodzimy Dzień Frytek
Frytki to według Wikipedii rozdrobnione, pokrojone w kształt słupków, ziemniaki smażone w głębokim tłuszczu. Tradycyjnie, w kraju pochodzenia – Belgii, stosowano do smażenia łój wołowy. Stosowane jako dodatek do potraw pieczonych lub smażonych, np. ryb. Frytki dzisiaj mają swoje święto!

Frytki powinny być sporządzane ze specjalnych odmian ziemniaków, zawierających duże ilości skrobi i o podłużnym kształcie bulwy. Frytki wytworzone z takich odmian ziemniaków nie wchłaniają dużych ilości tłuszczu, przez co są smaczniejsze i mniej ciężkostrawne.
Do smażenia frytek używa się frytkownic, chociaż można je smażyć także w innych naczyniach czy na patelni. Pod względem dietetycznym frytki są potrawą ciężkostrawną. Zawierają dużo tłuszczu, który poddany został wysokiej temperaturze smażenia.


Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.