Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

20 marca obchodzimy Dzień Bez Mięsa

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 20-03-2018, 09:06
20 marca obchodzimy Dzień Bez Mięsa
fot. shutterstock

Dni bez mięsa były propagowane już w czasach PRL-u, jednak wówczas nie ze względów zdrowotnych, tylko w związku z jego niską dostępnością. Dzisiaj święto obchodzone 20 marca nie ma jednak nic wspólnego z komunistyczną ideologią – informuje serwis Kalbi.

Dzień Bez Mięsa powstał z myślą, aby choć na jeden dzień w roku zrezygnować z jedzenia mięsa, a co za tym idzie zabijania zwierząt na rzecz propagowania jadłospisu na bazie warzyw, owoców i zbóż, uczenia zdrowego trybu życia i diety wegetariańskiej jako przyjaznej dla organizmu człowieka.

Pomysł Dnia Bez Mięsa zrodził się w 1985 roku w USA z inicjatywy organizacji pożytku publicznego FARM, promującej ochronę zwierząt i wegańską dietę. Organizatorzy podkreślają korzyści płynące z ograniczenia (bądź wyeliminowania) mięsa z jadłospisu, takie jak zmniejszenie ryzyka chorób serca i wylewów, a także zakażeń bakteryjnych i pasożytniczych. Do tego dochodzą względy etyczne, czyli pozytywny wpływ na środowisko, a mianowicie ochrona zwierząt i natury. Z tego też względu Dzień bez Mięsa zbiega się z początkiem wiosny, kiedy przyroda budzi się do życia - informuje serwis Kalbi.

Szacuje się, że ponad 10% populacji świata nie spożywa pokarmów mięsnych. Do tej liczby walnie przyczyniają się rejony świata, gdzie wstrzemięźliwość od mięsa zaleca lub nakazuje religia bądź kultura – jak na przykład w buddyzmie i hinduizmie. Badania wykazały, że wegetarianie żyją średnio kilka lat dłużej niż miłośnicy mięska, nie jest jednak jasne, czy wynika to z samej diety, czy z aktywnego trybu życia, który te osoby zwykle prowadzą. Przejście na wegetarianizm nie powinno być jednak decyzją pochopną i nagłą. Zapewnienie organizmowi wszystkich składników odżywczych wymaga dużej uwagi i dyscypliny kulinarnej. Nie bez znaczenia pozostaje też wyobraźnia – tak, by utracony smak mięsa zastąpić coraz to nowymi smakowymi kombinacjami.

Dietetycy z IŻŻ alarmują i przypominają, że u podstawy Piramidy Żywienia oprócz aktywności fizycznej, znajdują się przede wszystkim warzywa oraz owoce i to one powinny stanowić połowę naszej codziennej diety. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (9 901) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane