Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

4 kwietnia obchodzimy Dzień Marchewki

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 04-04-2018, 10:20
4 kwietnia obchodzimy Dzień Marchewki
fot. shutterstock

Marchew to smaczne i bardzo zdrowe warzywo, o którego właściwościach leczniczych i wartościach odżywczych decydują witaminy, minerały oraz przeciwutleniacze. Wśród tych ostatnich jednym z ważniejszych jest beta-karoten, który nie tylko wzmaga opaleniznę, lecz również zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku, wzmacnia odporność i może ochronić przed rozwojem nowotworów. W marchewkach znajdziemy pożyteczne składniki takie jak: witamina A, B1, B2, B3, B6, C, E, H, K, wapń, żelazo, miedź, fosfor oraz pektyny.

Marchew jedzono już w starożytnych Chinach. Z biegiem czasu stała się popularna i w Europie gdzie częściej jest stałym elementem jadłospisu niż w Chinach. W starożytności nie była to odmiana o lekko słodkim smaku czy jędrnym korzeniu, jaką znamy dzisiaj, ponieważ ta odmiana pojawiła się dopiero w XIV wieku - informuje serwis zjadam.pl.

W klasyfikacji urzędowej Unii Europejskiej marchew uznawana jest za warzywo. Ponieważ jednak w Portugalii marchew używana jest do wyrobu dżemów, w rozumieniu dyrektywy ustalającej parametry ich produkcji, marchew należy traktować jak owoc - informuje Wikipedia.

Jednym z najważniejszych składników, jakie zawiera marchew, jest beta-karoten. Jest to bardzo pożądany związek chemiczny, prowitamina A, która chroni skórę przed poparzeniami od promieni słonecznych, alergiami oraz plamami czy przebarwieniami powstałymi w wyniku opalania. Beta-karoten jest również antyoksydantem, dzięki czemu niszczy wolne rodniki, które sprzyjają tworzeniu się komórek nowotworowych w mózgu, wątrobie czy skórze. Inną cechą antyoksydantów jest ochrona włókien kolagenu, czyli białka odpowiedzialnego za elastyczność skóry. Dzięki temu skóra znacznie wolniej traci jędrność i zmarszczki pojawiają się później.

Cenną substancją, którą zawierają marchewki, jest również inozytol - składnik lecytyny, substancji, która przeciwdziała gromadzeniu się tłuszczu i cholesterolu w wątrobie. Wątroba jest organem który, gdy jest nadmiernie obciążony przez cholesterol bądź tłuszcz, nie pracuje wydajnie, a konsekwencje odczuwa cały organizm.

Marchew z powodu swoich właściwości ma zastosowanie np. w zaburzeniach trawiennych dlatego, że po obróbce termicznej jest łatwiej ją strawić. Dzięki działaniu przeciw pasożytom używa się ją w zatruciach glistami czy owsikami. Używa się jej również do leczenia początkowych faz cukrzycy, miażdżycy, a także choroby wieńcowej.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (10 461) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane