Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Owoce i warzywa

4 kwietnia obchodzimy Dzień Marchewki

Marchew to smaczne i bardzo zdrowe warzywo, o którego właściwościach leczniczych i wartościach odżywczych decydują witaminy, minerały oraz przeciwutleniacze. Wśród tych ostatnich jednym z ważniejszych jest beta-karoten, który nie tylko wzmaga opaleniznę, lecz również zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku, wzmacnia odporność i może ochronić przed rozwojem nowotworów. W marchewkach znajdziemy pożyteczne składniki takie jak: witamina A, B1, B2, B3, B6, C, E, H, K, wapń, żelazo, miedź, fosfor oraz pektyny.

4 kwietnia obchodzimy Dzień Marchewki
fot. shutterstock

Autor: www.portalspozywczy.pl
Data: 04-04-2018, 10:20

Marchew jedzono już w starożytnych Chinach. Z biegiem czasu stała się popularna i w Europie gdzie częściej jest stałym elementem jadłospisu niż w Chinach. W starożytności nie była to odmiana o lekko słodkim smaku czy jędrnym korzeniu, jaką znamy dzisiaj, ponieważ ta odmiana pojawiła się dopiero w XIV wieku - informuje serwis zjadam.pl.

W klasyfikacji urzędowej Unii Europejskiej marchew uznawana jest za warzywo. Ponieważ jednak w Portugalii marchew używana jest do wyrobu dżemów, w rozumieniu dyrektywy ustalającej parametry ich produkcji, marchew należy traktować jak owoc - informuje Wikipedia.

Jednym z najważniejszych składników, jakie zawiera marchew, jest beta-karoten. Jest to bardzo pożądany związek chemiczny, prowitamina A, która chroni skórę przed poparzeniami od promieni słonecznych, alergiami oraz plamami czy przebarwieniami powstałymi w wyniku opalania. Beta-karoten jest również antyoksydantem, dzięki czemu niszczy wolne rodniki, które sprzyjają tworzeniu się komórek nowotworowych w mózgu, wątrobie czy skórze. Inną cechą antyoksydantów jest ochrona włókien kolagenu, czyli białka odpowiedzialnego za elastyczność skóry. Dzięki temu skóra znacznie wolniej traci jędrność i zmarszczki pojawiają się później.

Cenną substancją, którą zawierają marchewki, jest również inozytol - składnik lecytyny, substancji, która przeciwdziała gromadzeniu się tłuszczu i cholesterolu w wątrobie. Wątroba jest organem który, gdy jest nadmiernie obciążony przez cholesterol bądź tłuszcz, nie pracuje wydajnie, a konsekwencje odczuwa cały organizm.

Marchew z powodu swoich właściwości ma zastosowanie np. w zaburzeniach trawiennych dlatego, że po obróbce termicznej jest łatwiej ją strawić. Dzięki działaniu przeciw pasożytom używa się ją w zatruciach glistami czy owsikami. Używa się jej również do leczenia początkowych faz cukrzycy, miażdżycy, a także choroby wieńcowej.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

marchew RSS ALERT    /    Dzień Marchewki RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.84.243.246
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.