Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

5 grudnia obchodzimy Światowy Dzień Gleby

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 05-12-2017, 11:25
5 grudnia obchodzimy Światowy Dzień Gleby
fot. shutterstock

Gleba jest kluczowym komponentem środowiska przyrodniczego i niezbędnym czynnikiem do przetrwania i dobrobytu ludzkości. Z tej okazji Międzynarodowa Unia Towarzystw Gleboznawczych w 2002 roku ustanowiła Światowy Dzień Gleby - informuje kalbi.pl.

Gleba dostarcza ludziom żywość oraz jest podstawowym elementem środowiska naturalnego. Gleba składa się w 45 proc. z minerałów, 25 proc. z wody, 25 proc. z powietrza oraz 5 proc. z materii organicznej. Aby wytworzyć 1 cm gleby, potrzebne jest niemal 1000 lat. Oznacza to, że jest ona zasobem praktycznie nieodnawialnym, ponieważ jej degradacja i utrata jest niemożliwa do odzyskania w ciągu ludzkiego życia. 

Według badań 33 proc. naszej gleby jest zdegradowane, a każdego roku 50 000 km2 gleb przepada. Co godzinę w Europie 11 hektarów gleb zostaje „szczelnie zamkniętych” pod powierzchnią rozszerzających się miast. 95 proc. naszej żywności pochodzi z naszej gleby, jednak 1/3 tej żywności trafia do kosza. W jednej łyżeczce zdrowej gleby jest więcej żywych organizmów niż ludzi na ziemi.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH