REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

„500+” i trendy prozdrowotne sprzyjają sektorowi owoców i warzyw

  • Autor: MB; www.portalspozywczy.pl
  • Data: 18-11-2016, 12:38
„500+” i trendy prozdrowotne sprzyjają sektorowi owoców i warzyw
fot. shutterstock

Polacy zwariowali na punkcie zdrowego stylu życia, czego najlepszym dowodem są wypełnione po brzegi siłownie, rosnąca liczba biegaczy na ulicach a także sklepowe koszyki coraz częściej obfite w owoce czy warzywa oraz ich przetwory zamiast chipsów i coli. Kto na tym korzysta? Niemal wszyscy – bo zarówno sami zainteresowani czyli konsumenci jak i producenci przetworów owocowo-warzywnych a także rolnicy.

REKLAMA

Moda czy też trend na zdrowe odżywianie w naszym kraju trwa w najlepsze. Ręce zacierają więc producenci żywności, w tym owoców i warzyw oraz ich przetworów. Polacy coraz chętniej i częściej sięgają m.in. po mrożonki oraz soki czy nektary – zwłaszcza, że portfelach konsumentów pojawiły się dodatkowe środki z programu rodzina 500 plus.

Barbara Groele, sekretarz generalna Stowarzyszenia Krajowa Unia Producentów Soków zapewnia, że polscy konsumenci są coraz bardziej zainteresowani zdrowym trybem życia, żywnością naturalną i nisko przetworzoną. W ten trend wpisują się nie tylko surowe warzywa i owoce, ale także powstające z nich soki i nektary. - Zgodnie z prawem Unii Europejskiej i polskim, do wszystkich soków owocowych i pomidorowych nie wolno dodawać żadnych cukrów (np. glukozy, fruktozy, sacharozy, cukru białego, syropu glukozowo-fruktozowego). Te same przepisy zakazują też dodawania sztucznych substancji do soków i nektarów. Dlatego te produkty doskonale wpisują się w modę na „bycie fit” – dodaje Barbara Groele. 

Zgodnie z nową piramidą żywienia, owoce i warzywa stały się jej podstawą. A eksperci z IŻŻ zalecają spożywać przynajmniej 5 porcji tych produktów dziennie, z czego jedną z nich może stanowić szklanka soku. – Dlatego moim zdaniem, soki będą coraz bardziej doceniane przez konsumentów i częściej uwzględniane w diecie. W Polsce obserwujemy np. wzrost spożycia soków owocowych i 100 proc. warzywnych. W mojej ocenie konsumenci nadal będą poszukiwać produktów zdrowych, naturalnych, smacznych, pełnych witamin i antyoksydantów, bez dodatków konserwantów i sztucznych barwników, oraz wygodnych, czyli właśnie m. in. soków i nektarów, które doskonale spełniają te założenia – zapewnia ekspertka KUPS. 

Producenci przetworów i przetwórcy starają się korzystać z rynkowych tendencji. Tomasz Kurpisz, prezes Grupy Hortex, przyznaje, że trendy konsumenckie: projakościowe i pronaturalne, przekładają się na zwiększone zainteresowanie kategorią soków i nektarów, mrożonek a także dań gotowych na bazie mrożonych warzyw.  Zarówno rynek soków jak i mrożonek systematycznie rosną. Dlatego Hortex zamierza się koncentrować na rozwoju kategorii soków i nektarów, która zaczyna rosnąć a także mrożonych warzyw i owoców, która przez ostatnie dwa lata wzrosła o 10 proc. Jeszcze do niedawna motorem wzrostu kategorii były private label. Obecnie zaczynają zyskiwać na znaczeniu wyroby markowe.

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • mij 21-11-2016, 09:17:
to samo bakalie i orzechy

Zobacz wszystkie komentarze (1)

REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (26 329) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 219)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH