Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

71 proc. Polaków twierdzi, że w przeszłości owoce i warzywa były smaczniejsze

  • www.farmer.pl
  • Autor: Farmer.pl
  • Data: 09-11-2017, 10:13
71 proc. Polaków twierdzi, że w przeszłości owoce i warzywa były smaczniejsze
fot. shutterstock

Aż 71 proc. Polaków twierdzi, że kiedy byli dziećmi, owoce i warzywa były smaczniejsze. Niemal połowa z nas (49 proc.) uważa, że winę za pogarszający się smak żywności ponoszą środki chemiczne stosowane w rolnictwie – wynika z badań przeprowadzonych przez PSOR. Czy to możliwe, by na przestrzeni lat smak owoców i warzyw się zmienił?

Nie jest to możliwe – odpowiada PSOR (Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin) - aby badani pamiętali smaki sprzed chemizacji rolnictwa. Pierwsze środki ochrony roślin, tj. siarka, były stosowane już 5 000 lat temu. Wraz ze wzrostem populacji, od ok 100 lat środki ochrony roślin stały się nieodzownym narzędziem w pracy rolnika i są wykorzystywane powszechnie w produkcji warzyw i owoców.

Według badań naukowców z Uniwersytetu Nowojorskiego na proces zapamiętania smaku jako „dobry” mają wpływ nasze pozytywne emocje związane z dzieciństwem. Czas dzieciństwa najczęściej stanowi dobre skojarzenie, to moment beztroski, sielanki, dobrych wspomnień, wakacji na wsi. Stąd idealizować będziemy wszystko, co pochodzi z tego okresu naszego życia.

Jednakże w rzeczywistości np. smak owoców zależy przede wszystkim od stosunku cukrów do kwasów w nich zawartych. Wpływają na to zarówno odmiana, warunki pogodowe i termin zbioru. Warto też wiedzieć, że w sadach towarowych czy gospodarstwach rolniczych uprawia się inne odmiany niż w przydomowych ogródkach. Tak więc, jeżeli faktycznie coś dawniej smakowało nam lepiej, to nie z powodu innych metod uprawy czy stosowania środków ochrony roślin. Tezę tę potwierdza dr Krzysztof Rutkowski z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach.

-Na zmieniający się smak owoców i warzyw wpływa wiele czynników. Przykładowo nieco inny będzie smak tej samej odmiany jabłka pochodzącego z dwóch różnych regionów sadowniczych, co wynika z warunków klimatycznych. Poza tym uprawiane kiedyś popularne odmiany zastępowane są nowymi bardziej odpornymi na ataki szkodników i chorób, dającymi lepszy plon, – powiedział dr Krzysztof Rutkowski.

Czasami owoce i warzywa przyniesione prosto ze sklepu smakują nam mniej niż te z przysłowiowego ogródka babci. Różnica jest oczywiście w odmianach ale również w tym, w jaki sposób wygląda profesjonalna produkcja rolna. Łańcuch dostaw żywności obejmuje kilka etapów: uprawę, zbiór, przechowywanie, transport i sprzedaż.

Owoce do przechowywania zbierane są w stadium dojrzałości określanym jako dojrzałość zbiorcza. Jest to stadium pełnej dojrzałości fizjologicznej, ale nie dojrzałości konsumpcyjnej. Zatem ich smak z reguły jest znacznie uboższy niż owoców w pełni dojrzałych. Owoce takie pełnię smaku uzyskują po okresie przechowywania.

Dobrym przykładem są jabłka, które są przechowywane w chłodniach (często w atmosferze o zmienionym składzie w porównaniu do powietrza, którym oddychamy). W ten sposób spowalnia się ich funkcje życiowe i dzięki temu możemy jabłka zebrane z polskich sadów jeść przez cały rok. Owoce z przydomowych sadów zazwyczaj zbierane są w stadium dojrzałości konsumpcyjnej, czyli nadające się od razu do spożycia, więc ich smak jest pełniejszy. Niestety trwałość takich owoców jest znacznie ograniczona.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Adam Janik 10-11-2017, 13:32:
Nie zgadzam sie, ze wzgledu na stosowanie zbyt duzej ilosci nawozow i chemii w uprawie przemyslowej jablka nie moga byc tak smaczne i z unoszacym sie zapachem w mieszkaniu jak te z dziecinstwa. Druga sprawa obecnie mamy jablka przewaznie slodkie , kwasnych jest bardzo malo. W czasach dziecinstwa byly odmiany ktore owocowaly co dwa lata ale i tak mielismy w kazdym roku jablka. To prof Pieniazek sprowadzil ze USA nowoczesne odmiany i sposob uprawy. To samo jest z warzywami, owocami, miesem swinie chowane byly 12 miesiecy na naturalnej paszy, bydlo rasy polskiej, drob chowany na paszy naturalnej. W Polsce jakosc, smak, zapachsprawy zdrowotne bardzo sie pogorszyly.
  • astrolunarny 10-11-2017, 10:08:
A co z pomarańczami? Pamiętam z lat 90 okrąglutkie, soczyście pomarańczowe. A teraz? Blade, kwaśne, włókniste i do tego większości wyrasta wewnątrz ten pępek czy jak to się tam nazywa.

Zobacz wszystkie komentarze (2)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 072) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 266)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH