Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

93 proc. Polaków stawia na tradycyjne świąteczne potrawy

  • Autor: portalspozywczy.pl / pr
  • Data: 12-12-2013, 11:45

Aż 93 proc. Polaków wskazało, że na ich świątecznym stole będzie królowała tradycyjna kuchnia i swojskie smaki - wynika z badań przeprowadzonych przez markę Mosso. Najbardziej populanymi potrawami są barszcz czerwony z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami, śledź w oleju oraz smażona ryba, ale pojawiają się także nowe apetyczne i odważne kulinarne trendy.

Boże Narodzenie to niewątpliwie najbardziej podniosłe polskie święto. Ozdobione pięknymi dekoracjami, bogato przystrojonymi choinkami i zapachem tradycyjnych polskich smaków, ciągle kojarzy się nam przede wszystkim z biesiadowaniem przy stole (41 proc.) i spotkaniem w rodzinnym gronie (29 proc.). Ale magię świąt odnajdujemy także w kupowaniu, pakowaniu i skrzętnym ukrywaniu prezentów (15 proc.).

W przeważającej większości polskich domów na wigilijnej wieczerzy co roku pojawia się dwanaście tych samych potraw. Barszcz czerwony z własnoręcznie lepionymi uszkami z nadzieniem grzybowym (82 proc.), pierogi z kapustą i grzybami (82 proc.), śledzie w oleju lub occie (82 proc.) oraz smażone ryby (82 proc.) to najbardziej znane i najchętniej wybierane wigilijne dania.

Inne chętnie wybierane wigilijne zupy to: kapusta z grzybami (73 proc.), grzybowa z uszkami (27 proc.) oraz rybna (6 proc.). Tradycyjne pierogi trafiły do nas z Blikiego Wschodu i nieprzerwanie od XIII wieku królują na polskich stołach. W wilię podawane są z kapustą i grzybami lub na słodko - z nadzieniem z maku, orzechów i rodzynek, polane sosem waniliowym (6 proc.). Alternatywą dla nich jest kutia (12 proc.), która jest tradycyjną potrawą kuchni litewskiej czy białoruskiej. Zazwyczaj robiona jest z obtłuczonej pszenicy, ziaren maku, słodu, miodu oraz bakalii. Na wigilinym stole znajdziemy również rybę po grecku (77 proc.), krokiety z kapustą i grzybami (55 proc.), paszteciki (14 proc.), łazanki (12 proc.) czy śledzia w musztardzie (9 proc.).

Wiekszość Polaków, bo aż 67 proc. świąteczne potrawy przyrządza od początku do końca własnoręcznie. Zaledwie 33 proc. ankietowanych koszysta z gotowych dań, które można dostać w supermarketach. Najczęściej wybierają produkty trudne do zrobienia lub te czasochłonne tj. uszka - 56 proc., barszcz czerwony - 44 proc., ryba w galarecie - 33 proc., pierogi - 33 proc., krokiety - 22 proc. czy śledzie w oleju lub occie - 11 proc.

Świąteczne potrawy tak jak te codzienne również potrzebują przypraw, sosów i aromatów. Jak wynika z danych firmy Mosso, na Wielkanoc, jak też na Boże Narodzenie najchętniej sięgamy po majonez, który wybiera 86 proc. badanych, chrzan - 45 proc oraz musztardę - 41 proc. Na ich bazie przygotowujemy świąteczne sałatki. Inne równie chętnie wykorzystywane przyprawy to: ćwikła, którą wskazało 37 proc. badanych, sos czosnkowy - 23 proc. oraz ketchup - 5 proc.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (26 433) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH