REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Analitycy BGŻ: Kończą się zbiory warzyw korzeniowych

  • Autor: BGŻ
  • Data: 18-11-2008, 11:42

W drugiej dekadzie listopada na rynkach hurtowych ceny większości warzyw pozostawały relatywnie stabilne w relacji tygodniowej. Wzrost cen odnotowano m.in. w przypadku cebuli (średnio o ok. 3 proc. t/t, do poziomu 0,70 zł/kg) oraz białej kapusty (średnio o 43 proc. t/t, do 0,50 zł/kg). Obniżyły się natomiast ceny pomidorów (średnio o 9 proc. t/t, do 3,33 zł/kg) i kalafiorów (o 28 proc. t/t, do poziomu 1,55 zł/szt.). Oczekuje się, że wraz ze spadkiem podaży kalafiorów w bieżącym tygodniu, ich ceny wzrosną.

REKLAMA

Przewidywany spadek produkcji warzyw w br. zadecydował o mniejszym eksporcie warzyw w sierpniu br. Według IERiGŻ, eksport warzyw świeżych w omawianym miesiącu był o 29 proc. niższy w stosunku do analogicznego okresu w ub.r. i ukształtował się na poziomie ok. 31,5 tys. t (dane CAAC i MRiRW). W przypadku eksportu pomidorów, spadek wywozu tych warzyw w ujęciu wartościowym był większy niż w ujęciu ilościowym, co wynikało z obniżki cen eksportowych pomidorów w całej UE. Tegoroczne zbiory tych warzyw w krajach należących do czołówki ich producentów we Wspólnocie były wyższe niż w ub.r. Niższe ceny, decydujące o spadku opłacalności produkcji pomidorów, skłoniły część producentów m.in. w Hiszpanii do zmniejszenia areału upraw, co powinno spowodować wzrost unijnych cen pomidorów w najbliższym okresie.

Niższe zbiory warzyw przyczyniły się do wzrostu ich importu w sierpniu o 30 proc. r/r, do poziomu 5,7 tys. t. Największy wzrost zakupów odnotowano w przypadku ogórków (ponad 26-krotny, do 1,3 tys. t) i cebuli (o 107 proc. r/r, do 2,6 tys. t). Zdecydowanie obniżył się import pomidorów w relacji rocznej (o 77 proc. r/r, do 119 t).

Z raportu Frozen Fruits and Vegetables: A Global Strategy Business Report wynika, iż w 2008 r. 74 proc. globalnej sprzedaży mrożonek przypadnie na Stany Zjednoczone i Europę. W krajach takich jak Niemcy czy Wielka Brytania rynek wydaje się już nasycony i dojrzały, w związku z czym wzrost konsumpcji mrożonek jest tam umiarkowany. Wyższą dynamikę odnotowuje się we Włoszech, Francji, Hiszpanii i Portugalii. Największy potencjał wzrostu charakteryzuje jednak rynek rosyjski, azjatycki oraz Ameryki Łacińskiej.

Obecnie Polska jest drugim największym producentem mrożonek warzywnych w UE (po Belgii). Oczekiwany wzrost popytu wewnętrznego oraz na rynkach zagranicznych (zwłaszcza wschodnich) może stanowić szansę dla krajowych przetwórców. IERiGŻ prognozuje, że produkcja mrożonek warzywnych w Polsce w 2013 r. osiągnie poziom 600 tys. t, co oznacza 21 proc. wzrost w stosunku do 2007 r.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (23 110) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH