Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Analitycy: Ceny na rynku warzyw stabilne

  • Autor: Bank Gospodarki Żywnościowej
  • Data: 29-10-2008, 10:17

W trzeciej dekadzie października w spółdzielniach ogrodniczych odnotowano nieznaczny wzrost cen pomidorów (1 proc. t/t, do poziomu 3,04 PLN/kg). Mimo podwyżki, ceny tych produktów ogrodniczych były i tak niższe niż rok wcześniej (3,37 PLN/kg). Produkcję pomidorów w Polsce prowadzi się zwykle od maja do listopada, jednak z uwagi na niskie ceny nie rekompensujące kosztów produkcji, część plantatorów w br. podjęła decyzję o jej zakończeniu nieco wcześniej.

W latach 1997-2007 produkcja pomidorów w Polsce wykazywała trend wzrostowy. Dodatkowo, rósł dynamicznie eksport. W związku ze zniesieniem barier celnych (przystąpienie do UE) odnotowuje się także wzrost importu.

Szacuje się, iż w 2007r. udział eksportu pomidorów z Polski w produkcji pomidorów spod osłon stanowił ok. 18 proc.. Według prognoz IERiGŻ z czerwca br., w 2008r., wskaźnik ten osiągnie poziom ok. 19 proc.. Dane za pierwsze siedem miesięcy br. wskazują, iż eksport pomidorów z Polski wyniósł ok. 40,2 tys. t, co oznacza, iż był o ok. 6proc. wyższy w stosunku do analogicznego okresu ub.r.

W analizowanym okresie sprzyjające warunki pogodowe zadecydowały o wzroście podaży kalafiorów i kapusty, co spowodowało spadek cen tych warzyw w relacji tygodniowej. Ceny skupu kapusty białej w spółdzielniach ogrodniczych obniżyły się o 9 proc. t/t, do 0,21 PLN/kg. Dla porównania, w analogicznym okresie ub.r. osiągały one poziom 0,39 PLN/kg. Istotnie obniżyły się również ceny kalafiorów (30 proc. spadek cen t/t, do 1,53 PLN/szt.), których cena stanowi obecnie ok. 62 proc. ceny ubiegłorocznej.

Ceny skupu warzyw w zakładach przetwórczych pozostają stabilne w relacji tygodniowej. Zakłady przetwórcze za paprykę zieloną drążoną płacą 1,14-1,15 PLN/kg, natomiast za paprykę czerwoną - 1,85-2,33 PLN/kg. Dla porównania, w analogicznym okresie ub.r. ceny skupu papryki osiągały poziom odpowiednio 1,40 PLN/kg i 2,00 PLN/kg.

Mimo oczekiwanych niższych zbiorów warzyw w br., w lipcu produkcja niemalże wszystkich przetworów warzywnych w zakładach zatrudniających powyżej 49 osób wzrosła w stosunku do analogicznego okresu w ub.r. Największy wzrost produkcji odnotowano w przypadku konserw warzywnych (o 65proc. r/r, do poziomu 18,6 tys. t) i soków warzywnych innych niż sok pomidorowy (o 40proc. r/r, do 0,45 tys. t). 19 proc. spadek produkcji w relacji rocznej odnotowano w przypadku mrożonych dań gotowych (do 0,75 tys. t) - dane GUS.

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 691) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH