REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Analityk BGŻ: Spożycie dżemów w Polsce nie wzrasta

  • Autor: MB; www.portalspozywczy.pl
  • Data: 11-06-2014, 12:27
Analityk BGŻ: Spożycie dżemów w Polsce nie wzrasta
Mariusz Dziwulski, ekspert Banku Gospodarki Żywnościowej

- W kraju nie obserwuje się wzrostu popytu konsumpcyjnego na rynku dżemów. Dane GUS nt. konsumpcji mówią że utrzymuje się ona na relatywnie stałym poziomie, wzrasta natomiast popyt na rynkach zagranicznych - mówi w rozwmowie z serwisem www.portalspozywczy.pl Mariusz Dziwulski, analityk BGŻ.

REKLAMA

Według danych Eurostatu wynika, że eksport dżemów marmolad i powideł z Polski w ostatnich 5 latach (2008-2013) wzrósł o ponad 10% do 29,7 tys. ton. Systematycznie wzrasta również eksport soków zagęszczonych z Polski, niemniej jest to w dużej mierze konsekwencją zmniejszającej się produkcji w innych krajach Unii a także ograniczania roli Chin jako eksportera na rynek europejski.

- Nasila się natomiast konkurencja ze strony krajów takich jak Ukraina czy też Mołdawia. Spadek cen na rynku koncentratu jabłkowego, obserwowany w sezonie 2013/2014 jest spowodowany w dużej mierze zwiększającym się importem do Unii z tych właśnie krajów - podsumowuje Mariusz Dziwulski.

Koniunkturę na rynków soku pogarsza spadkowa tendencja w konsumpcji soków w krajach Unii Europejskiej - między innymi Niemczech. W Polsce także nie odnotowuje się tendencji wzrostowej.

- Zmienia się jednak struktura spożycia soków w Europie. Zwłaszcza w krajach wysoko rozwiniętych obserwuje się wzrost konsumpcji soków wyprodukowanych nie z koncentratu (Not From Concentrate) kosztem zmniejszania się spożycia soków odtwarzanych z soków zagęszczonych. Oczekuje się że ta tendencja będzie obserwowana w latach kolejnych również w Polsce - dodaje ekspert.

Sprzyjać temu będzie ożywienie gospodarcze w kraju jak też Unii Europejskiej w 2014 roku. - W krótkiej perspektywie dla producentów soków pitnych spadki cen koncentratu jabłkowego które obecnie (pierwsza dekada czerwca br.) oscylują na poziomie 1 euro/kg oznaczają spadek kosztów surowca. Z drugiej strony można obserwować wzrosty cen koncentratu pomarańczowego ze względu na oczekiwane niskie zbiory pomarańczy w USA jak też w Brazylii oraz niskie zapasy tego produktu w skali globalnej - twierdzi Mariusz Dziwulski.

KOMENTARZE: (3)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • gość 12-06-2014, 10:45:
jeszcze żyją ludzie którzy potrafią samemu zrobić dżem, jeśli się nie umie zawsze można się nauczyć
  • Franek 3 12-06-2014, 10:04:
Jakich dżemów, przecież to badziewie które produkuje przemysł nie ma nic wspólnego z dżemem. Soki zagęszczone nie zawierają
prawie wogóle soku!!! Robimy powidła i soki sami i mamy gdzieś pseudo produkty z przemysłu chemiczno- spożywczego.
  • tom 11-06-2014, 13:18:
Nic dziwnego, badziewie, które oferują potentaci nie nadaje się do spożycia. Łowicz, który zaczął sprzedawać konfitury niskosłodzone pobił szczyt głupoty. Przecież konsumenci nie są bez rozumni. Nie da się wyprodukować i sprzedać paliwa bez oktanowego:)

Zobacz wszystkie komentarze (3)

REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (28 811) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH