REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Analityk: Program "500+" może wpłynąć na wzrost konsumpcji przetworów owocowo-warzywnych

  • Autor: MB; www.portalspozywczy.pl
  • Data: 01-04-2016, 10:19
Analityk: Program
Mariusz Dziwulski, analityk BGŻ BNP Paribas/ fot. PTWP

- Zwiększenie dochodów rozporządzalnych, które będzie rezultatem wprowadzenia programu „Rodzina 500 może wpłynąć pozytywnie na wzrost spożycia. Nie do końca wiadomo w jak wielkim stopniu. Trudno ocenić jaka część tych środków zostanie przeznaczona na konsumpcję przetworów owocowo warzywnych, a ile na konsumpcję innych dóbr czy też oszczędności - mówi serwisowi www.portalspozywczy.pl Mariusz Dziwulski, analityk banku BGŻ BNP Paribas

REKLAMA

Zdaniem analityka elastyczność dochodowa w przypadku przetworzonych owoców i warzyw jest wysoka, dlatego poprawa dochodów konsumentów może wpłynąć na wzrost ich konsumpcji.

- Z badań BGŻ BNP Paribas przeprowadzonych w 2015 roku z GFK Polonia wynika, że częstotliwość zakupów dokonywanych przez gospodarstwa domowe wraz z dochodem gospodarstwa domowego wzrasta. Wyniki badań pokazują, że w gospodarstwach domowych o dochodzie netto do 2 tys. zł ponad połowa ankietowanych w ogóle nie dokonuje zakupów mrożonych owoców i warzyw, podczas gdy w gospodarstwach o dochodach ponad 5 tys. zł netto udział ten jest mniejszy niż jedna trzecia. Podobne zależności widać jeśli chodzi o warzywa i owoce w puszkach/słoikach - mówi Mariusz Dziwulski.

Warto dodać, że z badań GUS, dotyczących budżetów gospodarstw domowych wynika, że w 2014 r. wydatki na żywność w wśród małżeństw posiadających dwoje, oraz troje i więcej dzieci, w przeliczeniu na osobę ekwiwalentną były odpowiednio o 5 i 12 proc. niższe niż w rodzinach posiadających jedno dziecko a także o 14 i 21 proc. niższe niż w rodzinach bezdzietnych.

- Dodatkowo, warto wspomnieć, że spożycie przetworów z owoców i warzyw na osobę ekwiwalentną, wraz ze wzrostem liczby dzieci w gospodarstwie domowym spada - dodaje analityk.

Dane GUS wskazują również, że udział wydatków na przetwory z owoców i warzyw w ogólnych wydatkach na żywność wynosi nieco ponad 4 proc, co jednocześnie stanowi zaledwie 1 proc. wydatków gospodarstw domowych ogółem. - Zakładając, że w takich proporcjach pieniądze te zostaną rozdysponowane, wpływ ten nie musi być znaczny - podsumowuje Mariusz Dziwulski.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (23 371) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH