REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Analityk: Program "500+" może wpłynąć na wzrost konsumpcji przetworów owocowo-warzywnych

  • Autor: MB; www.portalspozywczy.pl
  • Data: 01-04-2016, 10:19
Analityk: Program
Mariusz Dziwulski, analityk BGŻ BNP Paribas/ fot. PTWP

- Zwiększenie dochodów rozporządzalnych, które będzie rezultatem wprowadzenia programu „Rodzina 500 może wpłynąć pozytywnie na wzrost spożycia. Nie do końca wiadomo w jak wielkim stopniu. Trudno ocenić jaka część tych środków zostanie przeznaczona na konsumpcję przetworów owocowo warzywnych, a ile na konsumpcję innych dóbr czy też oszczędności - mówi serwisowi www.portalspozywczy.pl Mariusz Dziwulski, analityk banku BGŻ BNP Paribas

REKLAMA

Zdaniem analityka elastyczność dochodowa w przypadku przetworzonych owoców i warzyw jest wysoka, dlatego poprawa dochodów konsumentów może wpłynąć na wzrost ich konsumpcji.

- Z badań BGŻ BNP Paribas przeprowadzonych w 2015 roku z GFK Polonia wynika, że częstotliwość zakupów dokonywanych przez gospodarstwa domowe wraz z dochodem gospodarstwa domowego wzrasta. Wyniki badań pokazują, że w gospodarstwach domowych o dochodzie netto do 2 tys. zł ponad połowa ankietowanych w ogóle nie dokonuje zakupów mrożonych owoców i warzyw, podczas gdy w gospodarstwach o dochodach ponad 5 tys. zł netto udział ten jest mniejszy niż jedna trzecia. Podobne zależności widać jeśli chodzi o warzywa i owoce w puszkach/słoikach - mówi Mariusz Dziwulski.

Warto dodać, że z badań GUS, dotyczących budżetów gospodarstw domowych wynika, że w 2014 r. wydatki na żywność w wśród małżeństw posiadających dwoje, oraz troje i więcej dzieci, w przeliczeniu na osobę ekwiwalentną były odpowiednio o 5 i 12 proc. niższe niż w rodzinach posiadających jedno dziecko a także o 14 i 21 proc. niższe niż w rodzinach bezdzietnych.

- Dodatkowo, warto wspomnieć, że spożycie przetworów z owoców i warzyw na osobę ekwiwalentną, wraz ze wzrostem liczby dzieci w gospodarstwie domowym spada - dodaje analityk.

Dane GUS wskazują również, że udział wydatków na przetwory z owoców i warzyw w ogólnych wydatkach na żywność wynosi nieco ponad 4 proc, co jednocześnie stanowi zaledwie 1 proc. wydatków gospodarstw domowych ogółem. - Zakładając, że w takich proporcjach pieniądze te zostaną rozdysponowane, wpływ ten nie musi być znaczny - podsumowuje Mariusz Dziwulski.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (28 811) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH