Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Analityk: Słaby złoty wpływa na wyhamowanie tendencji spadkowych cen cukru na rynku polskim

  • Autor: PM, portalspozywczy.pl
  • Data: 20-10-2011, 14:12
Analityk: Słaby złoty wpływa na wyhamowanie tendencji spadkowych cen cukru na rynku polskim
W sierpniu br. ceny zbytu cukru workowanego i paczkowanego wynosiły odpowiednio 2,88 zł/kg i 3,40 zł/kg

Z danych GUS wynika, iż od maja 2011 r. obserwuje się na rynku krajowym spadek cen cukru, jak i średnich cen słodyczy. Wynika to z jednej strony ze wzrostu importu tego surowca i zbliżającej się kampanii cukrowniczej (trwają zbiory burków cukrowych), a z drugiej - z korekty bardzo silnych w krajów wzrostów cen cukru na początku bieżącego roku na fali nastrojów konsumenckich - komentuje dla serwisu portalspozywczy.pl, Izabela Dąbrowska-Kasiewicz, analityk rynków rolnych, Bank BGŻ SA.

Jednakże - jak przyznaje analityk - ceny cukru nadal są bardzo wysokie. - Dane opublikowane przez Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej wskazują, iż w sierpniu br. ceny zbytu cukru workowanego i paczkowanego wynosiły odpowiednio 2,88 zł/kg i 3,40 zł/kg. Natomiast w handlu detalicznym w sierpniu br. średnie ceny spadły do 3,97 zł/kg i były o 2 proc. niższe niż w lipcu, ale wciąż blisko o 50 proc. wyższe niż w tym czasie przed rokiem - komentuje Izabela Dąbrowska-Kasiewicz.

Jak podaje, z danych opublikowanych przez Komisję Europejską wynika, iż w sierpniu 2011 r. cukier we wszystkich krajach UE był droższy, aniżeli w analogicznym okresie 2010 r. - Jednakże, wzrost cen cukru w kraju był znacznie wyższy, aniżeli przeciętnie we Wspólnocie. Jedynie w trzech krajach cukier podrożał bardziej, w Bułgarii, na Węgrzech i w Finlandii. Warto jednak zauważyć, iż podczas gdy w Polsce pod koniec wakacji (lipiec-sierpień) kontynuowany był spadek cen cukru, w większości państw UE ceny tego surowca nieznacznie wzrosły - tłumaczy analtyk Banku BGŻ.

- Słaby złoty wpływa na wzrost cen importowanego cukru i przekłada się na wyhamowanie tendencji spadkowych na rynku polskim - podsumowuje.

Czytaj także: Ceny cukru w UE są najwyższe od dwóch lat

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • globetroter 29-10-2011, 06:09:
panie analityk.kampania i góra cukru w tym roku nie ma nic do ceny.ograniczana jest podaż(kwoty sprzedaży).jezeli unia nie zwiększy kwot to cukier nie stanieje bo w polsce brakuje 150-200tys.ton,a w europieok.2,5mln ton.import ograniczony przez cał i dostęp do kontyngentów.ale taki jest komunizm.decuduje nie popyt i podaż tylko urzędnik(towarzysz) który wie lepiej.

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 340) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH