REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Analiza cen skupu warzyw IERiGŻ

  • Autor: IERiGŻ
  • Data: 10-12-2014, 11:53
Analiza cen skupu warzyw IERiGŻ
Analiza cen skupu warzyw IERiGŻ

W październiku 2014 r., w porównaniu z wrześniem br., w skupie na rynek produktów świeżych niższe były ceny skupu kalafiorów gruntowych (o 25%), cebuli (o 20%), buraków ćwikłowych (o 7%), marchwi (o 5%) i pieczarek (o 4%). Wzrosły natomiast ceny skupu pomidorów szklarniowych (o 57%) i pomidorów gruntowych (o 22%) - wynika z badania IERiGŻ.

REKLAMA

Stabilne były ceny skupu kapusty białej. W zakładach przetwórczych wzrosły ceny buraków ćwikłowych (o 7%), kalafiorów różyczkowanych (o 5%) i kapusty białej (o 3%) Obniżyły się ceny skupu marchwi na kostkę (o 4%). W firmach skupujących warzywa na eksport wzrosły ceny ziemniaków (o 10%) i buraków ćwikłowych (o 2%).

Obniżyły się ceny skupu pomidorów spod osłon (o 14%), kapusty pekińskiej (o 33%), kapusty białej (o 23%), marchwi i papryki czerwonej (po 6%) i cebuli (o 2 %). W handlu hurtowym wzrosły ceny ogórków gruntowych (o 150%), ogórków spod osłon (o 132%)
i pomidorów gruntowych (o 9%). Obniżyły się ceny pomidorów spod osłon (o 28%), kalafiorów gruntowych (o 25%), cebuli (o 11%), kapusty białej (o 8%) i marchwi (o 5%).

W relacji do października ub.r., potaniała większość gatunków warzyw, na rynku krajowym, w eksporcie i w przetwórstwie, przy czym w zależności od kierunku zagospodarowania najbardziej: kapusta biała (o 50-67%), cebula (o 46-62%), buraki ćwikłowe (o 28-40%) i marchew ( o 23-30%). Na rynkach hurtowych obniżyły się ceny większości gatunków warzyw, a najbardziej: cebuli (o 48%), kapusty białej (o 41%), buraków ćwikłowych i kalafiorów gruntowych (po 25%), pomidorów spod osłon (o 24%) i marchwi (o 17%). Odnotowano wzrost cen hurtowych ogórków spod osłon (o 58%) i pomidorów gruntowych (o 40 %).

We wrześniu br., w stosunku do sierpnia br., obniżyły się ceny detaliczne większości gatunków warzyw: cebuli (o 34%), selerów (o 14%), buraków ćwikłowych (o 12%), porów (o 11%), papryki (o 9%), marchwi (o 8%). Wzrosły natomiast ceny pomidorów (o 43%) i kalafiorów (o 29%).
W relacji do cen detalicznych z września 2013r. potaniały ogórki gruntowe (o 35%), cebula (o 29%), pory (o 14%), marchew i buraki ćwikłowe (po 12%) oraz papryka i kalafiory (po 10%). Jedynie selery zdrożały (o 3%). Wśród przetworów warzywnych zmiany cen nie przekraczały 1%.
W sierpniu 2014r., w stosunku do analogicznego miesiąca w 2013r., w średnich i dużych zakładach przetwórczych wyprodukowano więcej konserw warzywnych (o 71 %), soku pomidorowego (o 33%), marynat (o 11 %) i warzyw mrożonych (o 7%).

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 605) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH