Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Analiza IERiGŻ: Ceny owoców w marcu 2018 r.

  • Autor: www.portalspozywczy.pl/ IERiGŻ
  • Data: 29-03-2018, 14:51
Analiza IERiGŻ: Ceny owoców w marcu 2018 r.
fot. shutterstock

- Średnie ceny oferowane za jabłka w lutym 2018 r., w porównaniu z lutym 2017 r., na rynkach hurtowych wzrosły o 92%, w spółdzielniach ogrodniczych o 82%, a w firmach eksportujących o 76%. Gruszki na rynkach hurtowych podrożały o 25%, w skupie w spółdzielniach ogrodniczych o 14% - informuje w raporcie Irena Strojewska z IERiGŻ.

Jak informują analitycy Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w hurcie wzrosły ceny bananów (o 28%) i mandarynek (o 14%) pochodzących w dużej mierze z Hiszpanii, których zbiory w sezonie 2017/18 mogą być niższe nawet o 20%. W hurcie wzrosły również ceny cytryn bo o 4%. Nie zmieniły się ceny winogron. Obniżyły się jedynie ceny importowanych pomarańcz (o 10%).

Zakłady przetwórcze, z powodu małej podaży surowca, za jabłka do tłoczenia płaciły 0,75 zł/kg (drożej o 127% niż w lutym poprzedniego roku). W lutym 2018 r., w porównaniu ze styczniem br., przeciętne ceny jabłek na rynkach hurtowych nie zmieniły się. Wzrosły ceny jabłek oferowane przez firmy eksportujące o 8%, a przez spółdzielnie ogrodnicze o 6%. W zakładach przetwórczych cena skupu jabłek pozostała na poziomie 0,75 zł/kg.

W hurcie potaniały gruszki, pomarańcze i winogrona (o 5%). Podrożały mandarynki (o 5%) oraz banany (o 21%). Nie zmieniły się ceny cytryn. Średnie ceny detaliczne owoców i ich przetworów w 2017 r., w relacji do 2016 r., zwiększyły się o 8,0%, przy wzroście cen żywności i napojów bezalkoholowych o 4,2%.

Zdaniem analityków Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, najbardziej wzrosły ceny jabłek (o 21,6%), owoców jagodowych (o 16,9%) oraz owoców pestkowych (o 16,0%). Podrożały także owoce cytrusowe (o 3,6%) i przetwory owocowe (o 4,0%). Potaniały banany (o 3,4%), owoce mrożone (o 0,8%) i owoce suszone oraz orzechy (o 0,1%).

W średnich i dużych firmach produkcja pitnych soków owocowych i owocowo-warzywnych w grudniu 2017 r., w relacji do grudnia 2016 r., była o 16% większa. Wzrosła produkcja soków pitnych wytwarzanych z jabłek (o 55%), a także pozostałych soków pitnych warzywnych i owocowo-warzywnych (o 10%), a zmniejszyła się produkcja soków pitnych wyciskanych z owoców cytrusowych (o 11%).Większa była produkcja dżemów (o 20%).

- Produkcja soków zagęszczonych była mniejsza o 80%, mrożonek o 36%, a kompotów i owoców pasteryzowanych o 8%. W całym 2017 r. produkcja pitnych soków owocowych i owocowo-warzywnych wyniosła 766,1 tys. t wobec 753,7 tys. t w 2016 r. Produkcja pozostałych soków pitnych warzywnych i owocowo-warzywnych była większa o 1%, soków pitnych wytwarzanych z owoców cytrusowych (o 2%), a produkowanych z jabłek o 3% - podaje ekspert.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (18 558) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH